Арсенал показа страхотна игра и за едно полувреме изкова успеха в дербито на 6-ия кръг във Висшата лига с Челси. Момчетата на Арсен Венгер разбиха с 3:0 отбора на Антонио Конте и показаха, че синдромът "Челси" им влияе, само когато начело на "сините" е Жозе Моуриньо. 

Така те подариха гръмка победа на мениджъра си, който само след няколко дни ще чества своя 20-годишен юбилей начело на отбора. Французинът пое лондонския гранд на 1 октомври 1996 г., но официално беше представен на 22 септември, така че тази битка беше по-специална за него. 

Всичко беше решено още преди почивката. Алексис Санчес, Тио Уолкът и Месут Йозил донесоха успеха на "топчиите" с попаденията си, но трябва да се отчете, че защитата на противника правеше фрапантни грешки, като най-голямата беше при първия гол, дело на чилиеца, когато Гари Кейхил му даде ранен коледен подарък. 

След почивката всичко около интригата за победителя беше ясно и нямаше как да има някакво друго развитие от получилото се през първите 45 минути и така феновете на Арсенал си тръгнаха от собствения стадион с широки усмивки на уста. 

Мачът започна във вихрено темпо за играчите на Венгер, които вдъхновено преследваха трите точки от първата минута. Санти Касорла направи пътрвия пропуск след само пет минути игра, но времето за първия гол дойде бързо. Още в 12-та минута домакините бяха в екстаз, а Гари Кейхил държеше лицето си. 

Защитникът реши да връща назад, но всъщност подари топката на изскачащия зад него Алексис Санчес. Чилиецът напредна до наказателното поле и елегантно прехвърли излезлия да го пресрещне вратар Тибо Куртоа - 1:0 след подранилия коледен подарък от Гари Кейхил. 

А вторият удар на Челси беше почти светкавичен. Само две минути след това Ектор Бейерин нахлу в наказателното поле на "сините" и центрира успоредно на голлинията, където беше Тио Уолкът. Непокритият английски национал опъна мрежата зад Куртоа за втори път и въпреки претенциите за засада, такава категорично нямаше. 

Малко по-късно Еден Азар можеше да върне интригата в този мач с гол за Челси, но в крайна сметка не намери целта и статуквото се запази. В тези минути "артилеристите" се забавляваха, създаваха положения, но разсеяно ги изпускаха. Уилиан и Диего коста не можаха да оползотворят шансовете за "сините". 

Момчетата на Конте се бяха хвърлили здраво напред в търсене на гол и бяха наказани в 40-та минута при една светкавична и образцова контра на Арсенал. Месут Йозил се възползва от една пропиляна възможност за Челси и пробяга почти 50 метра с топката, преди да комбинира с Алексис Санчес. Чилиецът му върна в наказателното поле и германецът с прехвърлящ удар и с помощта на гредата прониза мрежата за трети път. При този резултат дойде и почивката. 

След нея "топчиите" удържаха умело преднината си. Въпреки това, те се забавляваха и създаваха положения пред вратата на Куртоа, но се редуваха пропуски на Оливие Жиру и Алексис Санчес. Челси отчаяно търсеше поне едно попадение, за да се върне в мача и да не падне безславно в това лондонско дерби. 

Диего Коста опитваше по всякакви начини да тормози защитата на противника, но неговите усилия този път не дадоха резултат. В редки случаи и Педро Родригес му помагаше в предни позиции, но по всичко си личеше, че това не е денят на "сините" и те няма как да стигнат до нещо различно от тежко поражение. 

В крайна сметка резултатът от първото полувреме се запази и до края и "топчиите" логично и напълно заслужено се поздравиха с трите точки. Това беше първата им победа за първенство над този съперник от 2011 г. насам. Така момчетата на Арсен Венгер излязоха трети с 13 точки, на една зад Тотнъм и на пет зад лидера Манчестър Сити. Челси пък е едва 8-и с 10 точки.