В изключително зрелищен мач отборите на Арсенал и Ливърпул не успяха да излъчат победител, завършвайки при резултат 0:0 на стадион „Емиратс“ в Лондон. Въпреки нулевото равенство, двата тима изиграха най-интересния сблъсък от началото на сезона във Висшата лига.

Повече от 60 000 зрители в английската столица, видях куп положения и пред двете врати, уникални пропуски, три греди и отменен гол в ущърб на домакините от Арсенал.

След поделените точки Ливърпул събра актив от 7 и зае третото място във временното класиране без допуснат гол в първите си три мача от сезона. Арсенал пък е 9-ти в подреждането с 4 точки.

Двамата мениджъри направиха известни промени в съставите си в сравнение с миналия уикенд. Арсен Венгер заложи на нова двойка централни защитници в лицето на Габриел и Калъм Чембърс, които замениха съответно контузените Косчелни и Пер Мертезакер.

В лагера на Ливърпул пък не можеха да разчитат на капитана си Джордан Хендерсън, който е с травма. Той бе заменен от Лукас Лейва, а новото попълнение Роберто Фирмино започна първия си мач като титуляр за „червените“ през сезона, появявайки се за сметка на контузения Адам Лалана. Емре Джан пък зае мястото на младока Джордан Айб, който остана на пейката.

Мачът на „Емиратс“ започна във вихрено темпо, като в първите няколко минути и двата тима пропуснаха страхотни възможности за гол. Първите две дойдоха пред вратата на Петър Чех. Кристиан Бентеке имаше отлична възможност във 2-ата минута, когато от няколко метра стреля покрай вратата на домакините. Секунди по-късно, новото попълнение на „червените“, асистира на Филипе Коутиньо, който стреля без забавяне, но прати топката в напречната греда.

Последваха силни минути за домакините, които на свой ред създадоха две чисти ситуации пред Симон Миньоле. В 6-ата минута Алексис Санчес надскочи отбраната на гостите и стреля с глава, но над вратата. Малко по-късно Санчес имаше още по-добра възможност след поредица от грешки на Милнър и Шкъртел в наказателното поле, но отново не успя да се възползва.

В 8-ата минута домакините вкараха в мрежата на Ливърпул, но попадението на Аарън Рамзи бе отменено заради спорна засада, отсъдена при паса на Санти Касорла.

След няколко спокойни минути, обраната на „артилеристите“ отново се пропука, позволявайки на Джеймс Милнър да навлезе мощно в наказателното поле отляво, но притиснат от бранител на Арсенал не успя да отправи силен удар и топката бе избита в корнер от Петър Чех.

Петър Чех

източник: Gulliver/Getty Images

В последните минути на първата част тимът на Ливърпул отново взе инициативата, но вездесъщият страж на домакините в лицето на Петър Чех, запази резултата непроменен.

В 38-ата минута Кристиан Бентеке направи уникален пропуск само от няколко метра. Роберто Фирмино пусна успореден на голлинията пас, а за белгиеца остана просто да засече топката. Нападателят стреля, но в обсега на вратаря, който отново се намеси решително. Още в следващата минута Фирмино също нямаше късмет и бе разколебан от чеха, който изби удара му в пореден ъглов удар.

В предпоследната минута на първата част, след поредната грешка в отбраната на домакини, Филипе Коутиньо нахлу в наказателното поле и с лекота финтира защитник на „артилеристите“, но ударът му по диагонала срещна левия страничен стълб. Петър Чех отново имаше решителна роля при изстрела на бразилеца, докосвайки топката с върха на пръстите си.

Въпреки отличната игра на двата тима и страхотните възможности за гол, първата част приключи без попадения.

Втората част започна с натиск за домакините, които стигнаха до няколко поредни корнера пред вратата на Симон Миньоле, които обаче не завършиха с удари към белгиеца. Постепенно гостите от Ливърпул приеха играта все по-близо до своята врата, което можеше да им коства скъпо.

В 60-ата минута Алексис Санчес получи топката отляво и стреля мощно, но този път десният страничен стълб се оказа верен помощник на Миньоле.

Алексис Санчес

източник: Gulliver/Getty Images

За разлика от първата част, в която в герой за своите се превърна Петър Чех, през второто полувреме Симон Миньоле бе този, който бе безгрешен. Белгиецът отрази няколко страхотни удара към вратата си, за да разколебае Оливие Жиру и Алекс Окслейд-Чембърлейн.

Опасностите пред вратата на домакините почти липсваха, като възпитаниците на мениджъра Брендън Роджърс се опитваха да изненадат своя противник на контраатака. В един от редките случай, в които стражът на Арсенал трябваше да се намесва, Джеймс Милнър и Филипе Коутиньо стреляха силно, но право в тялото на Чех.

Играчите на Ливърпул

източник: Gulliver/Getty Images

АРСЕНАЛ – ЛИВЪРПУЛ 0:0

Арсенал: Чех, Бейерин, Габриел, Чембърс, Монреал, Коклен (Чембърлейн 82'), Касорла, Рамзи, Йозил, Санчес, Жиру (Уолкът 75').

Ливърпул: Миньоле, Клайн, Шкъртел, Ловрен, Гомес, Милнър, Джан, Лукас (Роситър 76'), Фирмино (Айб 60'), Коутиньо (Морено 86'), Бентеке.

Включете се в новия Viber публичен чат на Gong.bg - следете коментарите под новините на журналистите в Гонг!