Арсенал последва примера на другите тимове от Висшата лига, които продължиха напред във ФА Къп след неделните си мачове от четвъртия кръг на турнира. Тимът на Арсен Венгер обаче хвърли доста сили, за да се наложи над 19-ия в Чемпиъншип Брайтън с 3:2.

Месут Йозил ознаменува завръщането си в титулярния състав с попадение, а другите две бяха дело на Тио Уолкът и Томаш Росицки.

Гостите от Лондон тръгнаха по най-добрия възможен начин в Източен Съсекс. Още във втората минута Калъм Чеймбърс се спусна отдясно и намери Тио Уолкът в наказателното поле, където английският национал имаше врема да си укроти топката и да стреля точно покрай вратая Дейвид Стокдейл.

Почти веднага след това Аарън Рамзи можеше да удвои резултата, след като получи достатъчно пространство пред наказателното поле и стреля мощно с десния крак. Кълбото рикошира в крак на бранител и придоби коварна парабола, която можеше да огорчи плонжиралия Стокдейл, ако бе попаднала в очертанията.

В 24-ата минута дойде и радостният миг за Йозил. Томаш Росицки свърши чудесна работа и изчака точния миг, в който да разсече отбраната в центъра с изящен извеждащ пас. Германецът спря топката и с диагонален изстрел в долния ляв ъгъл направи 2:0.

Втората част започна устремно за отбора на Крис Хютън, който намали само 5 минути след подновяването на играта. Росицки имаше огромна вина за гола, след като изчисти балонно в наказателното поле, но не отдалечи много топката. Крис О'Грейди се пребори за нея, подмина Фламини и изненада Войчех Шчесни с шут в близкия ъгъл – 1:2.

Девет минути бяха необходими на „артилеристите“, за да възстановят преднината си от два гола. Този път защитата на Брайтън не можа да се справи добре с изчистването на топката, Жиру и Росицки направиха двойно подаване, в края на което чехът с прецизен шут от дъгата уши кълбото до дясната греда.

В 67-ата минута Уолкът можеше да спести доста нерви на тима си. Крилото отправи тежък шут от около 22-23 метра, който беше спасен с вещина от Стокдейл.

Четвърт час преди края Сам Балдок върна интригата. Дани Хола запази владението върху топката пред пеналта на Арсенал и изчака своя съотборник да мине между централните бранители, за да му подаде. 25-годишният Балдок завърши атака с елегантно копване над Шчесни за 2:3.

Малко след него резервата Алексис Санчес можеше да успокои страстите с пряк свободен удар. Изпълнението му обаче се отклони от стената и срещна напречната греда на домакините. Брайтън беше много настойчив до края, ала все пак по-голямата класа на „топчиите“ си каза думата и Арсенал пое към 1/8-финалите.