Младежката академия на Арсенал започва да се отдръпва от налагания с години стил на Арсен Венгер с много подавания и плавни атаки, съобщиха медиите на Острова. Решението за радикалната промяна е на новият директор Андрис Йонкер, който като ученик на Луис ван Гаал, ще се опита да въведе футбол с много интензивност и висока преса, какъвто изповядва и новият мениджър на Манчестър Юнайтед.

Холандецът Йонкер, който наследи на поста Лиъм Брейди, е заявил пред шефовете, че настоящата система се нуждае от „тотално преобръщане“ и се е заел да внесе нужните корекции. Те няма да засягат младежкия тим до 21 години, но ще се отнасят за всички възрастови групи по-надолу във веригата.

Йонкер иска да подготви бъдещите кадри за игра с дълги топки и преса по целия терен като алтернатива на красивите бродерии от пасове, фаворизирани от Венгер. От доста време французинът изисква всички в клуба да следват неговия модел, който се базира на нещата, които се учат в прочутата школа на Барселона „Ла Масиа“.

Промените на Йонкер са предизвикали удивлението на всички юношески треньори в клуба, които изпитват известни съмнения, че този тип игра ще помогне за развитието на младите играчи. Опасенията са, че веднъж попаднали в първия тим, някои от тях няма да могат да се адаптират достатъчно бързо към съвсем различните изисквания на Венгер.