Националният тим по футбол на Косово ще предложи на Гранит Джака да играе за малката балканска република, която наскоро бе приета за член на ФИФА и ще участва в световните квалификации за Мондиал 2018.

Джака е швейцарски национал и родом е от Базел, но неговите родители са емигрирали там от Югославия малко преди раждането на футболиста през септември 1992 година. Тъй като Косово е новоприет член на ФИФА, правилникът допуска състезатели с косовско потекло, които играят за други държави-членки, да преразгледат избора си.

„Косово изпрати публични и частни повиквателни на всички косовски футболисти, които в момента играят за други национални тимове. Всеки е добре дошъл да се присъедини към нас в новите и много важни предизвикателства“, потвърдиха от Футболната федерация на Косово.

За Джака се знае, че поддържа тясна връзка с родината на своите родители, като посети Прищина след края на UEFA EURO 2016, за да се срещне с местния фенклуб на Арсенал. По този повод въпросните фенове се обърнаха към Джака с отворено писмо, в което го молят да се присъедини към националния тим на младата държава.