Асоциацията на европейските клубове /ЕCA/ възобнови идеята си за нова лига, в която да участват 20-те най-силни отбори на континента. Такава идея от години съществува, но беше постигнат „пакт за ненападение“ с Шампионската лига на УЕФА, валиден до 2018 година.

Непрекъснатият финансов растеж на Премиършип обаче /9,3 милиарда евро от тв права за периода 2016-19 г./ обаче отново принуди топ-клубовете в Европа да обърнат взор към основаването на нов турнир. Еврограндовете очевидно недоволстват от сумите, които получават в момента от Шампионската лига.

Целта е привличането на много повече пари от телевизионни права, отколкото в момента се получават от Шампионската лига.

Президентът на Байерн Карл-Хайнц Румениге и шефът на Ювентус Андреа Аниели изразиха по следния начин мотивите на еврограндовете: „В момента приходите от телевизионни права от Шампионската лига възлизат на 1,5 милиарда евро. За сравнение американският футбол привлича цели 7 милиарда евро от телевизиите. Цифрите обаче показват, че от 2 милиарда фенове изобщо на спорта по света, 1,6 млрд харесват футбола и само 150 млн. американския футбол. Има върху какво да се замислим“, твърдят двама от босовете на европейските колоси.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS