Отборът на Монако, с дейното участие на Димитър Бербатов, се наложи с 3:1 над Арсенал в първия мач между двата състава от осминафиналите на Шампионската лига. Вторият гол за ценния успех на французите бе дело именно на българския нападател, който взе сладък реванш с красиво попадение за освиркванията, които получи в началото на срещата.

Преди това Кондогбия бе извел „монегаските“ напред. А третият гол в полза на гостите бе дело на Яник Ферейра Караско, който се появи на терена като смяна на Бербо.

Припомняме, че Бербатов не е сред най-долюбваните играчи от феновете на Арсенал, след като в миналото защитаваше цветовете на големия съперник на „топчиите“ - Тотнъм. Същевременно голът, който отбеляза Бербо, е негов първи в турнира на богатите от 1191 дни насам.

Точен за тима на Арсен Венгер пък бе Окслейд Чембърлейн, който се разписа в края на срещата.

Арсенал владееше инициативата в по-голямата част от мача, но противно на логиката Монако бе по-ефективният тим. Момчетата на Леонардо Жардим реализираха почти всички положения, които създадоха, а тази резултатност им донесе комфорт преди реванша.

Първата по-сериозна опасност в мача създадоха домакините от Арсенал. В 7-ата минута Санти Касорла проби от ляво, опита нещо като подаване към Дани Уелбек, който обаче не успя да отиграе топката, която напусна терена в корнер. От него не произлезе нищо.

Малко след това Алексис Санчес поде добра атака от дясно, но отбраната на Монако се справи с вещина. В 12-ата минута последва коварно центриране в наказателното поле на Монако, но Жиру остана под топката. Натискът на домакините продължи, а в 24-ата минута Алексис Санчес центрира от дясно от корнер, Жиру закачи топката с глава, но в аут. Две минути след това „артилеристите“ стигнаха до увещаващ фаул след нарушение срещу Дани Уелбек. Санти Касорла застана зад топката и центрира. Последва корнер, с изпълнението на който се нае Месут Йозил. Немецът центрира, но отбраната на Монако се справи.

Алексис Санчес поде хубава атака в 35-ата минута, той тръгна през центъра, стигна до дъгата на наказателното поле, пусна на ляво към свой съотборник, който му върна паса в пеналта. Чилиецът отправи удар, но Субашич изби. Минута по-късно Жоао Моутиньо стреля, но над напречната греда.

Противно на развитието на срещата и на натиска, който упражняваха „топчиите“, французите поведоха след 38 минути игра. Кондогбия се разписа за 1:0 след страхотен удар от дистанция. Преди това се получи рикошет в тялото на Пер Мертезакер, който залъга Давид Оспина.

Със стартирането на вторите 45 минути Арсенал продължи да бъде далеч по-активният състав на терена. С пропуските продължи Оливие Жиру. Минута след съдийския сигнал за начало на второто полувреме французинът се открои с нов пропуск. Месут Йозил подаде по отличен начин към нападателя от дясно, но Жиру, който се намираше във вратарското поле, не успя да засече точно.

В 53-ата минута феновете по трибуните на „Емирейтс“ бяха буквално приспани. Този, който освиркаха в началото на мача – Димитър Бербатов, им припомни времената, когато ги наказваше с екипа на Тотнъм. Българският нападател взе участие в прекрасна, развила се като по учебник атака, двама на двама, като Антони Марсиал му подаде, а родният футболист разстреля Давид Оспина за 2:0.

При следващата акция за лондончани Оливие Жиру за пореден път затвърди, че няма ден. След удар от дясно Субашич изби, а топката стигна до Жиру, който обаче я прати високо над напречната греда.

В 66-ата минута Тио Уолкът излезе сам срещу вратаря, стреля, но Субашич изби. Дани Уелбек направи добавка, но в аут.

В 75-ата минута Димитър Бербатов бе заменен, а на терена се появи Яник Ферейра-Караско. 

Арсенал върна някакви надежди в 91-ата минута, когато Окслейд Чембърлейн се разписа с прекрасен удар от дъгата на наказателното поле. С десния крак той прати топката в горния ляв ъгъл на вратата на Субашич за 1:2. 

Домакинската радост обаче не трая дълго. Само след 3 минути заменилият Бербатов Караско се разписа за крайното 3:1. Той бе изведен от дясно, стреля, топката мина под плонжиращия Давид Оспина, удари се в десния стълб, а след това се оплете в мрежата за крайното 3:1.

Реваншът е на 17 март от 21.45 часа българско време.