Някак неусетно се отрони и октомврийският лист от календара на 2016-а година. Предварителните очаквания за спокойна златна есен като че ли не се сбъднаха, а тридесетте и един дни донесоха много неочаквани обрати. Първоначално поставеният акцент върху дербито между Левски и ЦСКА-София далеч не бе единствен, а светът на българския и световния футбол, както и този на спорта, донесоха още куп незабравими емоции, чиито последствия продължават да вълнуват духовете и днес…Но всичко по реда си…   

Още от първия ден на октомври една от темите, вълнуващи феновете у нас, бе предстоящото в средата на месеца столично „червено-синьото“ дерби. Родната Първа професионална лига продължаваше с пълна сила, а коментарите дали предстоящият мач между тима от Борисовата градина и този от „Георги Аспарухов“ е вечно дерби или първи двубой в историята, не спираха. В тази наситена откъм страсти атмосфера Левски продължи сравнително стабилната линия на развитие и успя да запише пореден домакински успех в 9-ия кръг. Момчетата на Люпко Петрович приеха очерталия се до този момент като сензация в майсторския ни ешелон Дунав Русе в пряка битка за първото място. Левскарите победиха с 2:0 и така излязоха на върха преди мача с ЦСКА-София. 

От своя страна, „червените“ показаха някои колебания и в същия кръг направиха нулево реми с Ботев Пловдив.

За кратко страстите от Първа професионална лига отстъпиха място на тези, съпътстващи националния отбор. Две тежки световни квалификации предстояха на „трикольорите“, начело на които вече бе застанал Петър Хубчев (заменил на поста Ивайло Петев). „Лъвовете“ имаха две гостувания – на Франция и Швеция – по пътя си към Мондиал 2018. Изплуваха спомените от „Парк де Пренс“, приказки, коментари и…мачът срещу „петлите“ започна фантастично. Миг блясък и гол. 1:0 за нашата селекция, след попадение на Мишо Александров. В последствие обаче класата на финалиста от Евро 2016 си каза думата и след 4 безответни гола в нашата врата всичко приключи.

Няколко дни по-късно дойде и гостуването на Швеция. Макар и без оттеглилия се емблематичен Златан Ибрахимович, скандинавците спечелиха безпроблемни три точки срещу нас, след като се наложиха с 3:0. Така дебютът на Хубчев начело на държавния тим се оказа горчив. 

В младежката ни национална селекция също не бе спокойно. След поражението от Дания (0:3) в квалификацията за Евро 2017 двама играчи бяха отстранени от тима. Тежката санкция бе приложена спрямо Христо Попадийн и Радослав Цонев, а като основание за налагането ѝ бе посочено нарушаване на вътрешния ред.

На свой ред, Българският футболен съюз положи съществени усилия и обявява официално своята кандидатура за домакинство на Европейско първенство за юноши до 19 години през 2019 и 2020 година, както и за организацията и провеждането на Европейско първенство за девойки в същата възрастова граница през същите години.

Междувременно, левскарите и цесекарите продължаваха да се готвят за сблъсъка помежду си. И за де не губят игрова форма преди важния мач, двата състава си спретнаха по една контрола в паузата за националите. „Сините“ посрещнаха турския гранд Галатасарай и на своя „Георги Аспарухов“ регистрираха поражение с 0:2. „Червените“ пък победиха македонския Пелистер с разгромното 4:0. 

Така лека-полека настъпи седмицата, която премина под „червено-син“ код. Коментарите се засилиха, най-запалените фенове на двата отбора се впуснаха в още по-усилена подготовка на хореографиите и така настъпи 15 октомври. Вечно дерби или първи мач в историята, естествено продължение на големия сблъсък на България или съперничество, което тепърва ще гради своите традиции, споровете не спряха. Независимо от това, родният майсторски ешелон се нуждаеше от сблъсък, който да предизвика такива полярни чувства.
Пред 21 000 зрители на Националния стадион „Васил Левски“ двата столични гранда не се победиха. Срещата завърши при 1:1. Символичните гости от Левски поведоха след попадение на Франсис Нар в 34-ата минута, а през втората част момчетата на Люпко Петрович имаха идеален шанс да затворят мача, но Георги Костадинов предпочете да играе сам, пред това да комбинира, което се оказа грешен ход. 

Припомнете си хореографиите на двете агитки ТУК!

„Червеният парад“ скова столицата

Димка по шефовете на Левски 

Траурното шествие на Левски 

В 78-ата минута пък съдията Ивайло Стоянов отсъди дузпа в полза на момчетата на Едуард Йорданеску, която предизвика съществени полемики. Съществуващ или не, 11-метровият наказателен удар бе реализиран от Преслав Йорданов и така двата състава си поделиха по точка. 

Люпко Петрович: Можехме да спечелим, дузпа нямаше

Димитър Пенев: Който казва, че това не е дерби, не обича футбола

Вълненията около Левски и ЦСКА-София продължиха и след дербито. И докато „армейците“ взеха спокойно гостуването си на Монтана с 2:0 от 11-ия кръг, Левски спечели домакинството си на Берое със същия резултат, но мачът със „заралии“ не бе обикновена среща за софиянци. В минутите преди двубоя на „Георги Аспарухов“ „гръмна“ истинска бомба. Люпко Петрович обяви, че подава оставка. Ненадейно „сините“ се оказаха без треньор. Вместо акцентът да бъде поставен върху новия успех на левскарите у дома, центърът се измести върху шокиращата за „синята общност“ вест. След многото спекулации за бъдещето на най-успешния треньор на Балканите, сърбинът каза „край“. Специалистът посочи своите десет точки, които са го накарали да вземе това решение, а в последствие шефовете на клуба трябваше да отговарят

Люпко: Няма да кажа лоша дума за Левски, не съм обиден 

Шахматният ход на Люпко 

На Герена има отбор, няма клуб

Извънредната новина накара ръководните фактори на „Георги Аспарухов“ да взимат бързи решения в движение, а отговорността за представителния отбор бе възложена на тандема Елин Топузаков и Асен Букарев. Младите наставници бяха част от екипа на Люпко и логично поеха щафетата. 

Първият мач на Топчо и Буки начело на Левски бе срещу пловдивския Ботев. В двубоя не бе излъчен победител, като срещата завърши при 1:1. В същия 12-и кръг на Първа професионална лига пък „армейците“ посрещнаха другия тим от Града под тепетата – Локомотив. Битката се състоя пред празни трибуни, заради наказание на „червените“ след дербито с Левски. Момчетата на Едуард Йорданеску претърпяха загуба с 0:1, която се яви тяхна първа на „Българска армия“ от началото на сезона.

В ложите на стадиона в Борисовата градина мястото си бе заел и Едуард Ераносян, който пое „смърфовете“ след раздялата им с Илиан Илиев. Специалистът проследи отблизо новия си стар тим, а няколко дни по-късно бе официално представен и встъпи в задълженията си. 

До края на октомври събитията в Левски не се успокоиха. „Сините“ имаха тежък мач с Черно море за Купата. Варненци, предвождани от легендата на Левски Георги Иванов-Гонзо, успяха да елиминират столичани на „Герена“ след продължения и резултат 3:2. Така, възпитаниците на Топузаков и Букарев изпуснаха един от реалните си шансове за трофей през сезона. „Моряците“ продължиха своя поход към четвърфиналите. 

Гонзо: Мъжки мач, легенди тровят Левски от години

Станислав Ангелов: Загубихме битката, но не и войната! 

Сред разтърсващите „сини“ събития собственикът на Левски Спас Русев даде интервю пред Дарик. Босът начерта хубавата си визия за клуба, с което се опита да успокои духовете. Русев разкри и официално колко е дългът на ръководения от него тим, като уточни, че финансовите задължения са подсигурени. 

В далеч по-спокойни води „плуваше“ шампионът Лудогорец. Очаквано за разградчани месецът премина под знака на Шампионската лига. Момчетата на Георги Дерменджиев се готвеха за поредните си мачове от груповата фаза на турнира на богатите. „Орлите“ направиха визита на Арсенал в Лондон, но гостуването им на „Емирейтс“ остави неприятно усещане. Българите загубиха с 0:6, а в края на десетия месец се готвеха да посрещнат „артилеристите“. Един ход на шефовете на разградчани обаче разбуди духовете у нас. Няколко дни преди мача, който бе в началото на ноември, ръководството на Лудогорец забрани влизането на фенове с артикули на Арсенал в секторите на Националния стадион, извън този, отреден за гостуващата агитка. Вълна от недоволство се надигна сред българските поддръжници на „топчиите“, като се зародиха и хитри идеи за заобикаляне на ембаргото. 

Петричев: Страх от Арсенал няма, само вълнение 

У нас добре смазаната „машина“ на Георги Дерменджиев бе безгрешна през октомври. Съставът от Разград записа безапелационни успехи над Нефтохимик, Пирин, Локомотив Горна Оряховица и Дунав Русе. 

Октомври се оказа месец на промяната и за други клубове в елитния ни ешелон. В Берое Александър Димитров подаде оставка след загубата от Ботев с 3:4, а няколко дни, след като шефовете я приеха, назначиха Ферарио Спасов за треньор на клуба. Същевременно старозагорци си върнаха Жуниор Мапуку и привлякоха Борислав Цонев. 

Треньорски рокади имаше и в Монтана, където Стевица Кузмановски отстъпи мястото си на Атанас Джамбазки. Извън елита пък Никола Спасов оглави Царско село, а Емил Велев пое Оборище Панагюрище. 

Отмествайки поглед на запад, към големите европейски първенства, съществен интерес предизвика един сблъсък на Острова. Челси посрещна Манчестър Юнайтед и бившия си мениджър Жозе Моуриньо. „Сините“ се наложиха като безспорен победител след 4:0, а срещата имаше особена емоционална страна, заради завръщането на Специалния на „Стамфорд Бридж“. Историята на Жозе със „сините“ от Лондон е дълга и това предположи по-нетипичните нотки в този сблъсък, при който на моменти емоциите взеха връх, като имаше размяна на реплики и между двамата мениджъри – Моуриньо и Антонио Конте

Реакциите на Моуриньо и Конте

Поведението на Конте, което вбеси Моуриньо 

Същевременно в друг лондонски гранд имаше повод за почерпки. Арсен Венгер отбеляза впечатляващите 20 години начело на „топчиите“ в срещата срещу Бърнли. Междувременно на Острова коментарите във връзка със скандала с вече бившия селекционер на Англия Сам Алърдайс продължиха. 

В Испания Хавиер Тебас бе преизбран за шеф на Ла Лига. Срокът на новия му мандат е до 2020-а година. От друга страна, двата гранда на страната, продължиха да мислят в перспектива и да работят усилено в насока задържане на големите имена в съставите си. А упоритостта им даде резултат. Неймар преподписа с Барселона до 2021-а година, а примерът му бе последван от Гарет Бейл, който се обвърза с Реал Мадрид до 2022-а.  Луис Суарес пък показа спечелената „Златна обувка“.

Октомври донесе и още една новина за удължаване на сътрудничество. Германската футболна централа даде своята оценка за работата на селекционера на представителната държавна гарнитура Йоаким Льов, който ще продължи да дърпа конците в Бундестима и занапред, до 2020-а година. 

Един играч на Белгия пък преобърна статистиката. Кристиан Бентеке реализира най-бързия гол в световни квалификации, след като порази мрежата на Гибралтар в 7-ата секунда. Малко преди на края на месеца светът стана свидетел на един изненадващ ход на ФИФА. Международната централа изхвърли Гватемала, след като страната отказа да признае комитет, назначен от ФИФА, който трябваше да ръководи временно спорта в държавата. 

Отвъд света на футбола, октомври бе щедър откъм хубави новини за родния спорт. Първата ракета на тениса ни Григор Димитров беляза значителен прогрес, а представянето му го изкачи до 18-ата позиция в световната ранглиста. Освен, че записа първи успех в кариерата си над Ришар Гаске (на турнира в Шанхай), Гришо достигна два полуфинала и един финал в десетия месец от 2016-а година. В Ченду (Китай) Димитров не успя да класира за решителния мач, след като отстъпи на Алберт Рамос-Винолас след 6:7 (6) , 6:1, 6:7 (3), докато в Стокхолм Григор не съумя да се справи с Хуан Мартин дел Потро, за да си прокара път до финала. 

Димитров стигна до последния мач на надпреварата в Пекин без игра, след като Милош Раонич се отказа доброволно на полуфинала заради контузия. Така най-добрият ни български тенисист трябваше да спори с Анди Мъри за трофея, но силите не му стигнаха и британецът триумфира. 

На фона на тези постиженията на Димитров още една новина свързана с него ощастливи милионите му фенове у нас. Стана ясно, че водещият ни тенисист ще участва на турнира в София, който ще се проведе в началото на февруари 2017-а.

Радостните вести продължиха. Официално бе обявено, че любимките на България от ансамбъла по художествена гимнастика Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова ще си вземат сбогом с активния спорт на грандиозен бенефис. Събитието бе насрочено за 17-и ноември, като съвсем леко бе повдигната завесата, за онова, което предстоеше. А в последния ден на октомври бе потвърдено, че водещият ни боксьор Кубрат Пулев ще се боксира пред родна публика. 

Още една боксова новина ангажира медийното внимание в октомврийските дни. Тайсън Фюри се отказа официално от своите титли, за да се концентрира напълно върху медицинското си лечение. "В момента не съм в състояние да защитавам (титлите), заради което взех тежкото и емоционално решение официално да се откажа от моите ценни титли, пожелавам всичко най-добро на следващите претенденти", сподели самият британец.

Същевременно риболовът подаде официална заявка за Олимпийските игри в Токио през 2020-а година, а яростната надпревара между Люис Хамилтън и Нико Розберг във Формула 1 продължи. В края на месеца бе открит новият сезон в най-вълнуващото баскетболно първенство в света - НБА. 


На 31 декември, часове преди новата 2017-а година оставете всичко лошо в изминалите месеци, а онова, което ви прави щастливи, вземете със себе си и занапред! Бъдете здрави и не забравяйте да посеете семето на вярата в сърцата си, за да може да реализирате всичките си желания и така да превърнете идните дни в необикновени и красиви за вас!


Обзорите на предишните месеци: 

Януари 2016: Драма номер 1 за старт на годината - Литекс аут

Тъжният месец феруари 

М като март, М като медоний - за допинга, терора и кончината на една легенда

Април 2016: Сълзи от радост за Стенли, спектакъл на "Анфийлд" и приказка за ЦСКА

Май 2016: Време е за приказки и завръщането на романтиката

Юни предложи куп емоции - положителни и отрицателни

Юли 2016: Кралят е мъртъв, да живее кралят

Август 2016: Месецът на емоциите, рекордите и сбогуванията 

Септември 2016: Футболни неволи, тенис успехи и още спортни емоции