Рединг – Арсенал 5:7. Това е може би най-великият обрат в историята на футбола. От 4:0, през 4:4 до 5:7. Така интерпретират нещата медиите в Англия.

За редовия български запалянко това е най-голямото порно в историята. Форумите пращят от крайни и непогрешими констатации. „Ами оня мач за купата в Холандия, дето до 13-ата минута вече е 5:0? Ами нашата купа? Всичко е уредено”, гърмят последните инстанции. Даже чичката от будката в Разград разправял убедено на всички да чакат „обръщалка” на Лудогорец – ЦСКА. С точните минути на головете дори и с червен картон за замазване на положението.

Не знам къде е по-голямата лудница. На „Мадейски стейдиъм” за 5:7 или в родните футболни форуми. Знам само, че уговорени мачове по света има. Много повече недоказани, отколкото доказани. Знам също така, че откакто масово има залагания и букмейкъри, футболът не е същият. Изврати се. Едно време поне знаехме – еди кой си пуска точица или три /преди беше две/ в последните два кръга, става „кръводарител” на застрашения от изпадане, или пък помага на кандидата за титлата. Сметките излизат. Кратко и ясно.

Сега хората се побъркаха, особено в България. Почти няма мач, на който да вярват. Всяка победа извън 1:0, 2:0, максимум 3:0 е съмнителна. Всяко равенство от 2:2 нагоре е играно за точен резултат, черно тото и манипулация на митичните азиатски букита. Това е обяснението за всеки по-нестандартен мач. Независимо дали е у нас, или в чужбина.

Уговорените футболни срещи станаха в главите ни десетки, стотици пъти повече от съмнителните такива. Но за това вина имаме и ние, медиите.

В Англия обаче повечето хора все още броят това 5:7 снощи за истинско. У нас – няма шанс. Пита се кои са наивниците.