По традиция около Коледно-Новогодишните празници единствените, които останаха да забавляват футболната аудитория, бяха англичаните. Погледахме ги на воля, сравнихме класата на отборите и можем да направим някои изводи. Още повече, че сме на старта на годината, а и като се има предвид, че тенденциите на Острова се очертават именно в този период.

Ясно е вече, че класическото каре от Шампионската лига вече е разбито и не е в същия състав още от миналия сезон. От него отпадна Ливърпул. Отборът с най-много титли заедно с Юнайтед, който вече 20 години не е стигал до първото място, вместо да се оправя, се свлича още по-надолу. „Червените“ от Града на Бийтълс са в средата на класирането, но са само на 6 точки над зоната на изпадащите и на 11 под местата в зона „Шампионска лига“. В този тим футболистите-средняци на брой са доста над стандартите за тим с такава история и малкото звезди като Торес, Джерард и Рейна вече не смогват да го дърпат нагоре.

Четворката водещи отбори вече се трансформира в петица. Наред с класическите Манчестър Юнайтед, Челси и Арсенал в нея попаднаха Манчестър Сити и Тотнъм. Един от тази група ще е шампион, а друг ще изпадне от нея, но класата на отборите тук е вече доста изравнена. Юнайтед, Челси и Арсенал отново са с малко по-добри шансове за титлата, дори и само заради традицията и опита, но новите предложения в хит-парада Сити и Тотнъм вече почти не им отстъпват.

От „старите“ Челси в момента е най-зле, губи точки на поразия и е пети в таблицата. Дори да приемем за нормално хората на Роман Абрамович да преодолеят дупката, на тях ще им бъде много трудно да дублират титлата си при такава равностойна конкуренция. Юнайтед също не изглежда достатъчно убедителен и с играта си често не впечатлява. Арсенал демонстрира типичните си добродетели и недостатъци от последните сезони – красив футбол, редуван с издънки.

Така че не е невъзможно тази година да се окаже една от интересните в периода, откакто съществува Висшата лига, и нетрадиционно име да триумфира с титлата. Богаташите от Манчестър Сити са на път да превърнат многото вложени пари в резултати. А „шпорите“ вече години наред работят целенасочено и постоянно и също достигнаха равнището на класическите кандидати за слава.

Със или без нов шампион в края на сезона, битката в Англия се очертава доста завързана. Чувствително повече, отколкото при надбягването с два коня в Испания.

А дали английските представители в Шампионската лига могат да се преборят с Барса и Реал в най-комерсиалния турнир, вече е тема за друг разговор. Най-краткият отговор на въпроса тук е: „Трудно“.