Настоящото издание на Шампионската лига е като сладка приказка. А приказките много често са с неочакван край. Тази е за юнака, който тръгнал да отмъква златната ябълка, пазена от страшна триглава ламя.

Миналата година каталунският юнак отново се изправи срещу триглавата английска ламя и тогава не успя да отмъкне златната ябълка, която във футболното си измерение е купата на Шампионската лига.

Сега нека върнем истинските имена на героите от нашата приказка. И преди 365 дни Барселона бе сам в компанията на три британски тима на полуфиналите в лигата. Тогава това бяха Манчестър Юнайтед, Челси и Ливърпул. Сега единствената разлика е в присъствието на Арсенал, вместо това на Ливърпул. Иначе приказката до този момент изглежда същата.

Но има и разлики и те са в поведението на юнака. Сега той е доста по-напет, по-силен и по-възмъжал. И е значително по-подготвен да отсече една по една главите на триглавата ламя. В този момент изглежда, че най-хищна е главата, която първо ще се изправи срещу смелия момък. В люта битка тя ухапа смъртоносно посестримата си и сега е по-страшна отвсякога. Това е Челси, разбира се.

Ако юнакът се справи с нея, ще го очаква още едно изпитание срещу ламята. Една от главите й ще е останала до края. Дали това ще е най-зрялата и опитна или пък най-младата и талантлива, ще се разбере от битката помежду им. Досещате се – Манчестър Юнайтед срещу Арсенал. Ако надвие и нея, ще грабне златната ябълка.

А иначе нашата футболна приказка, за разлика от детската, е само с положителни герои. И юнакът, и трите глави на ламята, са достойни за уважение. Затова златната ябълка би украсила справедливо трапезата на всеки от тях.