Неделното лондонско дерби на "Емирейтс" изглеждаше като перфектната сцена, на която Арсенал да докаже, че е най-изявеният фаворит за шампионската корона през този сезон.

Всичко изглеждаше предначертано – Месут Йозил можеше да започне от първата минута, на пейката пък седна възстановеният Алексис Санчес, който не бе играл от ноември, от другата страна го нямаше Моуриньо, Челси, въпреки че беше без загубата при Хидинк, определено не впечатляваше, а пробойните в дефанзивната част от играта, които видяхме срещу Евертън, предполагаха безпроблемен късен неделен следобед за "топчиите".

Успехът щеше да ги върне на върха в класирането и да възстанови аванса им пред Манчестър Сити на три точки… Още в дебютните минути на срещата обаче се видя, че едва ли всичко ще премине по план – Арсенал навлезе някак мудно в срещата, завърналият се в Северен Лондон, но със син екип Сеск Фабрегас, сякаш бе тотално забравен и организираше играта на гостите без да срещне дори минимална съпротива, за да се стигне до 18-ата минута, която предреши изхода на дербито. Нарушение на Пер Мертезакер срещу откъсващия се Диего Коста, червен картон за германеца, след това Коста вкара, а Арсенал така и не съумя да върне попадението, за да загуби за първи път през 2016 г. 

Да оставим обаче настрана случилото се срещу Челси, защото знаците за това, че хората на Венгер постепенно отстъпват от високите стандарти, които сами наложиха, не идват чак сега, а са по-скоро с едномесечна давност, но някак не им се обръщаше чак толкова голямо внимание.

Победата срещу Манчестър Сити на "Емирейтс" на 21 декември и най-вече доминантният начин, по който бе постигната тя, предполагаше, че Арсенал е готов да сложи край на повече от една декада очакване на титла.

На Боксинг Дей дойде унизителното поражение с 0:4 на Южния бряг срещу Саутхемптън след катастрофално представяне на "Сейнт Мерис". То обаче бързо бе забравено след още едно брилянтно индивидуално шоу на Месут Йозил срещу Борнемут, но и мачът с "черешките", който бе спечелен с 2:0, прикри проблемите. Да, Йозил бе неудържим, но с това се изчерпаха позитивите за лондончани в двубой, в който новакът във Висшата лига до попадението на Габриел Паулиста определено бе по-добрият отбор на терена.

В първия кръг на 2016 г. Арсенал посрещна затъналия на дъното и обезверен Нюкасъл, а очакванията бяха за изразителна победа. Тук обаче слизането по наклонената плоскост продължи и само неспособността на "свраките" да реализират създадените положения им попречи да вземат дори комфортен аванс.

Халфовата линия на "топчиите" си бе взела почивен ден, а лекотата, с която "свраките" стигаха до вратата на Петър Чех изумяваше. И отново статично положения донесе пробива за Арсенал, който взе точките без да надиграе съперника си. Още един мач обаче, в който момчетата на Венгер излязоха на терена, уверени, че ще спечелят, без да докажат най-доброто, на което са способни. А Висшата лига рядко прощава подобно високомерие… или поне не го забравя…

Друг тотално разочароващ тим – Съндърланд - пристигна на "Емирейтс" и поведе във ФА Къп, но Арсенал обърна нещата за крайното 3:1, за да дойде време за визитата на Ливърпул.

Късно изравнително попадение на Джо Алън отне победата на Арсенал, но тези три гола, които "топчиите" вкараха на Ливърпул, сега не изглеждат като най-блестящото постижение на света в контекста на… липсата на защита при мърсисайдци, които допуснаха два гола от Екзитър, загубиха от ужасяващо слабия Манчестър Юнайтед и инкасираха нови четири(!) гола в Норич, макар и да спечелиха. Нулевото равенство в Стоук бе анализирано като двубой, който Арсенал в друга година би загубил и като още една крачка в правилната посока…

Но да обобщим – в рамките на месец във Висшата лига "топчиите" спечелиха само два пъти (срещу намиращите се в дъното Нюкасъл и Борнемут) и нито веднъж не убедиха с "шампионско представяне". Тимът на Венгер е без победа в последните три кръга, не се разписа в последните два, а това изглежда далеч от формата, която е необходима за титлата.

Но към по-светлите краски – завръщането на Алексис Санчес срещу Челси донесе малко позабравената директност и острота и въпреки че Арсенал бе с десетима на терена, постави "сините" под натиск в края. Въпреки неубедителните резултати (и игра) напоследък "топчиите" са с идентичен точков актив с Манчестър Сити и позицията им за атака на върха не е никак лоша.

Сега обаче предстои голямото предизвикателство, защото Арсенал трябва да се върне към най-доброто си състояние и то много бързо. В следващите девет кръга възпитаниците на Венгер се изправят в първенството срещу Лестър, Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Евертън и Уест Хям, а в този период за и евробитките срещу Баселона.

Ще има и допълнителни мачове, ако бъде победен Бърнли във ФА Къп, така че ако програмата по празниците ви се е струвала сгъстена, то от сега до началото на април ще бъде истинска лудост…

Може би и тогава ще можем да се обърнем назад към изминалата част от сезона и да анализираме дали Арсенал взе достатъчно сега в този период или пък именно тук бе поставено началото на падението на "топчиите"…


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS