От Арсенал обмислят възможността да предложат оферта на бившия си полузащитник Еду. Управниците в лондонския клуб считат, че Еду Гаспар е идеален вариант да стане директор по футболните операции при „артилеристите”.

Промените по високите етажи в Арсенал продължават, след като Арсен Венгер напусна през лятото поста на мениджър, а Иван Газидис освободи поста изпълнителен директор на „Емирейтс”.

След напускането на Газидис пък, Раул Санлехи стана ръководител на футболните операции заедно с Винай Векатешам. Вторият пък се премести от поста „главен търговски директор” в управленческото звено. Свеин Мислинтат пък остана на поста си като главен скаут на „топчиите”. Именно около името на германеца се спекулираше, тъй като бе възможно той да поеме цялостната отговорност. Предварително бе планирано, че Мислинтат ще поеме делата над техническите аспекти в клуба, включително стила на игра, тренировките и адаптирането на играчи от академията в първия състав. Все пак шефовете в клуба са взели решение, че Мислинтат няма да може да съчетава всички дейности и са предпочели да се обърнат към Еду Гаспар.

Халфът игра за „топчиите” между 2001 и 2005-а година, като записа 127 срещи с екипа на отбора преди да премине във Валенсия. През 2010-а година той се завърна в родния Коринтианс, където приключи състезателната си кариера. Година по-късно той пое директорските функции в бразилския тим, след което стана технически директор в националния отбор на Бразилия.