Привържениците на Арсенал, Челси, Ливърпул и Тотнъм призоваха европейската централа УЕФА да започне да избира по-подходящи от логистична гледна точка градове и стадиони, които да приемат финалите на европейските клубни турнири, съобщава The Guardian.

Както е известно, Арсенал и Челси спориха за трофея от Лига Европа в столицата на Азербайджан – Баку, което е на почти 4000 километра от Острова, извън Европа. Отделно от това халфът на „артилеристите” – Хенрих Мхитарян не пътува с отбора, поради съображения за сигурност, заради Нагорнокарабахския конфликт между Армения и Азербайджан.

Ливърпул и Арсенал пък се срещнаха на новопостроеното мадридско бижу – „Уанда Метрополитано” с капацитет 68 000 места, от които обаче само 33 286 бяха достъпни за феновете. Останалите пропуски бяха предоставени на спонсори на УЕФА.

Сега, в навечерието на жребиите за груповата фаза на Шампионската лига и Лига Европа, английските привърженици на четирите клуба подтикнаха УЕФА да обърне внимание на нуждите на запалянковците, а не на спонсорите.

Те са изготвили 6-точков план за решение на проблема. Сред предложенията им са управителният орган на европейския футбол да пренасочва 80 % от билетите за финалите към феновете, да се продават на коректни цени и да се избират градове, които не толерират дискриминацията и не отричат човешките права.

Коалицията сподели, че футболът е нищо без привържениците и настоява европейската централа да избира домакини с добър градски транспорт, голям капацитет на стадионите и достъпност за хората с увреждания. Голям брой такива са решили да не пътуват до Баку.

„Достигането на финал в Шампионската лига или Лига Европа трябва да е незабравимо изживяване за запалянковците. Вместо това, те срещат трудности да присъстват на самия мач. Проблемите варират от недостатъчен брой билети за финалистите до невъзможност за пътуване до съответното място. Твърде често тези, които са подкрепяли отборите си във всяка крачка до финала, остават без средства или не са способни да стигнат до там”, пишат феновете.

„Утрешният жребий ще включва всички от футболното семейство, с изключение на хората, без които нямаше да има европейски футбол – привържениците си. Призоваваме УЕФА да укрепи диалога си с феновете и исканията им,като включи групи като нашата, за да се дискутират предложенията, които сме предоставили”, гласи още изявлението на англичаните.