17-ият кръг в английската Висша лига изглежда трябваше да отговори на един важен въпрос - може ли Ливърпул да издържи на огромно напрежение? Кръг по-рано мърсисайдци излязоха начело в класирането и ето, че дойде моментът за голямото английски дерби с Манчестър Юнайтед. Дерби, в което обаче Ливърпул бе огромният фаворит и сякаш бе задължен да спечели трите точки.

Е, отговорът на зададения въпрос поне към момента е утвърдителен. Момчетата на Юрген Клоп изиграха поредния си прекрасен двубой и постигнаха заслужен успех с 3:1. Големият герой бе влезлият като резерва Джердан Шакири, реализирал двата гола в края на мача. Преди това Садио Мане откри, а Джеси Лингард изравни.

Моу в свой стил: Сега гледаме към 5-ото място, а по-късно и към 4-ото
Клоп: Това е една от най-яките победи, откакто съм тук
Шакири: Гледайки Юнайтед, се сърдех, че съм резерва
Рой Кийн с болезнени думи за Ман Юнайтед: Средняк със слаби футболисти
Касияс с брутална атака към "любимеца си" Моуриньо

Така Ливърпул си върна водачеството, което ден по-рано Манчестър Сити бе поел временно. "Гражданите" се реваншираха за поражението от Челси и се справиха също с 3:1 със съпротивата на Евертън. Габриел Жезус вкара два гола за тима на Пеп Гуардиола, а Рахийм Стърлинг оформи крайното 3:1 две минути след попадението на Калвърт-Люин.

Останалите два отбора в топ 4 също записаха победи, макар и по-трудни. Това важи най-вече за Тотнъм, който трябваше да изчака до 90-ата минута преди да си отдъхне след победен гол на Кристиан Ериксен за 1:0 срещу Бърнли.

Челси надигра Брайтън с 2:1 като гост след попадения на Педро и Еден Азар. Голът на Соломън Марч в 66-ата минута обаче запази интригата до последно.

В борбата за топ 4 Манчестър Юнайтед не бе единственият губещ. Арсенал не бе губил в първенството от 18 август или иначе казано, почти 4 месеца. Това обаче се промени при гостуването на Саутхемптън. "Светците" на свой ред нямаха победа от 12 мача, но това не им попречи да се наложат с 3:2 след победен гол на Чарли Остин  в 85-ата минута. Преди това на два пъти Дани Ингс даваше аванс, а Хенрик Мхитарян изравняваше.

Мъките на Фулъм продължиха с поражение 0:2 от Уест Хем като за "чуковете" това бе четвърта поредна победа.

Друг отбор в добра серия е Уулвърхемптън, който записа пореден успех №3 след 2:0 над Борнемут.

Уотфорд пък победи Кардиф с 3:2, след като водеше с 3:0, но допусна отпускане в последните 10 минути и така трябваше да трепери в самия край.

Уикендът бе успешен за Нюкасъл, който в директен мач межди застрашени победи Хъдърсфийлд с 1:0 като гост.

Кристъл Палас също се отчете с важни три точки след 1:0 над Лестър.