Арсенал се спаси драматично с продължения в мача за Купата на Лигата срещу Норич. Героят за "артилеристите" обаче бе неочакван и дори и много от феновете на тима чуваха за първи път името на Еди Нкетиа.

18-годишният нападател влезе като резерва и реализира двата гола, с които спаси отбора на Арсен Венгер.

Нкетиа се надяваше да получи шанс в мача от предишния кръг на турнира срещу Донкастър, но тогава не влезе в игра, въпреки че преди това Арсен Венгер го засипа с похвали: "Харесвам движението на Еди, качеството на позиционирането му, силата и решителността да завърши нещата, както и работната му етика."

В последствие голаджията направи дебюта си срещу БАТЕ Борисов за Лига Европа, влизайки в игра вместо Джо Уилок. Срещу "канарчетата" обаче звездата на Нкетиа изгря в пълна степен.

Но кой всъщност е той?

Роден на 20 май 1999 година в Люишъм, Англия Нкетиа започва своя футболен път в школата на Челси със стипендия. Но "сините" го освобождават през 2015, което кара Арсенал да се възползва.

"Топчиите" поканиха младия нападател за проби и след едноседмични тренировки заигра в академията на любимия си отбор от детските години.

Нкетиа бързо се налага в тима до 18 години и започва да си изгражда име в клуба. През сезон 2015/16 той е голмайстор на отбора си, реализирайки 24 гола в 28 мача.

Това му носи промоция в резервния тим на "артилеристите" за сезон 2016/17 като през кампанията вкарва повече от 20 гола на двете нива. Така си спечелва и място в предсезонното турне на Арсенал в Австралия и Китай, където игра в двубоите срещу Сидни, Челси и Байерн.

Качествата му носят и първия професионален договор - през септември 2016. "Заслужих си контракта чрез здрава работа и желание за подобряване. Като професионалист това е нещо, което съм решен да продължа, защото ме доближава до първия отбор, а знаем колко високи са стандартите", споделя той.

Нкетиа вече тренира редовно с първия отбор, а до края на сезона се очаква да получи още шансове за изява. За следващата кампания пък изглежда сигурно отдаването му под наем в отбор, където да придобие игрова практика, а след това да се завърне в любимия си клуб.