Манчестър Сити спечели за пети път в своята история шампионската титла във Висшата лига. „Гражданите“ сториха това по повече от категоричен начин, като пометоха редица рекорди. Не само това, но и типично в стила на Хосеп Гуардиола ,Манчестър Сити доминираше по терените в Англия и не остави никакви съмнения относно своето превъзходство. Пеп успя да наложи своите виждания за играта, което превърна Манчестър Сити в страхотна машина за победи и голове. Гуардиола показа, че нещата се получават по неговия начин и в Англия. Да, може би малко по-трудно и различно, но за Пеп няма невъзможни терени. Неговият футболист завладя Англия с една година закъснение, но никой не може да упрекне Гуардиола, защото всеки специалист се нуждае от време, за да наложи своята игра. А когато става дума за стила на игра на специалиста, родом от Барселона, това е още по-разбираемо. Не всеки футболист може да играе при Гуардиола, но щом машината на Пеп веднъж заработи, то тя трудно може да бъде спряна.

За един сезон Гуардиола успя да промени Манчестър Сити до неузнаваемост. Той намери подходящите футболисти за конкретните позиции. Гъвкавостта на играчите в тима на Гуардиола и качествата, които имат, позволява на испанския специалист да прави постоянни ротации в играта, без дори да се налага да се правят смени. Така противникът често се обърква и не успява да проследи действията на "гражданите", а освен това всеки един играч в даден момент от мача има възможност да си отпочине малко повече от другите. Гуардиола демонстрира, че е изключителен тактик, а подобен ход може да помогне много на отбора в дългосрочен план.

Манчестър Сити помете Висшата лига с лавина от рекорди

източник: Gulliver/GettyImages

Във Висшата лига не се намери отбор, който да спре  Манчестър Сити. Не само това, но като дъжда в Англия, Манчестър Сити помете редица рекорди и зададе новите правила в елита.  

Между 26 август и 31 декември, когато Манчестър Сити записа нулево равенство с Кристъл Палас и серията приключи, "гражданите" постигнаха 18 поредни успеха, подобрявайки предишния рекорд за последователни победи в Премиър лийг, който се държеше от Челси. Лондончани записаха серия от 13 поредни победи през сезон 2016/17.

Сити подобри и постижението на Арсенал от 14 поредни триумфа, което "топчиите" записаха в хода на два сезона - в края на 2001/02 и началото на 2002/03.

„Гражданите“ подобриха постижението за най-много пасове, направени в един мач във Висшата лига. През март играчите на Гуардиола размениха 902 подавания при победата с 1:0 над Челси. "Гражданите" подобриха собствения си рекорд от 843 паса

Последва и падането на рекорда за най-много отбелязани попадения. Манчестър Сити завърши сезона със 106 гола, с което подобри рекорда на Челси от сезон 2009/10, когато лондончани отбелязаха 103 попадения.

Манчестър Сити помете Висшата лига с лавина от рекорди

източник: Gulliver/GettyImages

Рекордът за най-много победи в рамките на един сезон също бе пометен. „Гражданите“ записаха 32 успеха и по този показател подобриха постижението, което постави Челси през сезон 2016/17. Тогава тимът на Антонио Конте спечели титлата с 30 победи.

Манчестър Сити подобри рекорда за на-много спечелени точки в рамките на една кампания. Манчестър Сити достигна границата от 100 точки в Премиър лийг. Предишният рекорд за най-много точки принадлежеше отново на Челси - 95, и датираше от сезон 2004/05.

Манчестър Сити записа 16 победи като гост и по този начин подобри рекорда на Челси (15) от сезон 2004/05. Шампионите не успяха да победят единствено Кристъл Палас, Ливърпул и Бърнли като гост. Освен това, „гражданите“ спечелиха най-много точки като гост. „Небесносините“ спечелиха общо 50 точки далеч от дома - с две повече от Челси през 2004/05. Съответно Манчестър Сити записа нов рекорд за най-добра голова разлика в първенството. Отборът воден от Хосеп Гуардиола завърши сезона с голова разлика +79. През 2009/10 Челси финишира кампанията с голова разлика +71.

„Гражданите“ завършиха сезона с най-много точки пред втория в класирането. Те финишираха с 19 точки пред Манчестър Юнайтед. Това е най-голямата разлика пред втория. Предишният рекорд принадлежеше именно на "червените дяволи", които през сезон 1999/00 завършиха с 18 точки пред Арсенал. Към тези подобрени рекорди може да се добави и изравненото постижение на Манчестър Юнайтед, който през 2001 година си осигури титлата пет мача преди края.

Манчестър Сити помете Висшата лига с лавина от рекорди

източник: Gulliver/GettyImages

Доминацията на Манчестър Сити в английското първенство бе отчетлива. Гуардиола зададе много висок стандарт и достигна висини, които ще задават темпото за сезони напред. Самият Пеп призна, че това, което отборът постигна през изминалия сезон ще бъде много трудно да се повтори. 

Манчестър Сити помете Висшата лига с лавина от рекорди

източник: Gulliver/GettyImages