Мохамед Салах, име което нашумя изключително много през последните месеци, е поредният африкански футболист, който има трудно детство, а футболът се явява спасение за него. Някога пътувал по четири часа в посока, само за да тренира, днес той заработва по 90 хиляди паунда на седмица в Ливърпул.

Салах обаче е едно от тези редки изключения, които не забравят откъде са тръгнали. Египтянинът изключително много е дал за благотворителни каузи в своя роден град – Нагриг.

Градът, намиращ се на 130 км северно от столицата Кайро, дори нямал линейка преди Мо да закупи такава. Той също така почти изцяло сам финансира изграждането на нова болница в родния си град.

Освен болницата Салах финансира и изграждането на изцяло женско училище. Това означава, че девойките няма да се налага повече да пътуват извън града, за да получат образование.

Салах също така не забрави и собственото си училище. Там той финансира изграждането на футболно игрище, подходящо за игра по всяко време не година, както и фитнес за момчетата, за който сам закупи всички уреди.

Негови съграждани споделят, че в това, че Мо им помага толкова много няма нищо изненадващо, тъй като той е искал да стане известен и богат само, за да помага на бедните.

Салах направи поредния благотворителен жест към родното си село Нагриг в Египет. Той инвестира 450 000 долара за строителството на водопровод и канализация в него. Салах е прекарал в Нагриг, което е близо да Александрия, до 14-годишната си възраст, когато е открит от скаутите на клуба Араб Контракторс, който е от Кайро по време на училищен турнир. Дотогава в родното му село нямало топки и както всички деца си е прави такива от чорапи, напълнени с парцали и залепени заедно. Гледали с връстниците му футболни мачове на стар телевизор, който понякога хващал и спортни програми.

Салах е измислил и как да следи дали парите наистина отиват там, за където са предназначени. Той е основал благотворителна организация на свое име, на чието чело е сложил своя баща. Баща, от когото той се е научил да помага на другите в нужда.

Мо също така сам прави ежемесечни дарения към своята организация, с които се помага на местните да си купуват храна и стоки от първа необходимост.

Още един пример за това колко благороден е Салах, е фактът, че той отказа бонус, който му бе предложен за класирането на Египет на Мондиал 2018 като вместо това с него купи медикаменти за болницата в Нагриг.

Египтянинът е толкова привързан към своето родно място, че когато двойка встъпи в брачен съюз, той им купува подарък, дори и да не ги познава.

Египетският национал е наистина пример за подражание, какъвто трябва да бъдат много повече световни звезди.