Отборите на Манчестър Юнайтед и Арсенал завършиха при резултат 1:1 в голямото дерби на 7-мия кръг на Висшата лига. Двата отбора така и не успяха да вземат решителен превес по време на по-голямата част от срещата, като ритъмът на мача беше на приливи и отливи.

Равният резултат вероятно дойде закономерно на фона на показаното, но е любопитно да бъдат разгледани основните тактически акценти от съревнованието на „Олд Трафорд“ малко по-детайлно.

Мениджърът на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер заложи на добре познатото вече 4-2-3-1, като в състава на „червените дяволи“ се завърна голямата звезда Пол Погба след контузия. Унай Емери и Арсенал, от своя страна, заложиха на 4-3-3 и съответно 4-5-1 без топката. Изненадата, може би, се криеше в дебюта на младока Букайо Сака, който стана най-младият играч, който записва своя първи официален мач в това дерби.

Първите минути на срещата бързо очертаха какво може да очакваме от двата отбора. Мениджърът на гостите беше избрал по-консервативен подход, прибирайки своя отбор малко по-дълбоко, оставяйки Юнайтед да владее в по-голяма част от времето коженото кълбо. Въпреки наглед по-предпазливия подход Арсенал всъщност достатъчно ефективно затрудняваше изграждането на атаките на домакините в последните 40-тина метра на терена.

„Топчиите“ приложиха персонална защита в средата на терена в определени моменти, като целта най-вече беше да не се позволява на Пол Погба да има достатъчно свобода с топката, за да може да намира свой съотборници между защитните линии на Арсенал. Погба и Скот Мактоминей бяха пазени от Матео Гендузи и Лукас Торейра, докато Гранит Джака следеше за движението на атакуващия халф на домакините Джеси Лингард.

 

Освен гореспоменатото по този начин Емери целеше да остави достатъчно свои футболисти в по-високо изнесени позиции по терена. По този начин при загубена топка от Юнайтед не само тройката в нападение, но поне 1 от тримата полузащитници ще може да се включи в контраатаката на своя тим.

В плана на испанския мениджър все пак имаше и една пробойна. Този начин на защитаване, често във формат 4-1-4-1, оставяше твърде често големи пространства от двете страни на дефанзивния полузащитник на „артилеристите“. В тези моменти можеше да се получи числено превъзходство 2-ма на един, както в долното видео, където от двете страни на Лукас Торейра са позиционирани Джеси Лингард и Андреас Перейра. Пространството, което трябваше да бъде охранява, ставаше твърде голяма за един единствен футболист.

 

Момчетата на Солскяер обаче почти не успяваха да се възползват тези възможности. В голяма степен това се дължеше на недостатъчно добрите изяви на Перейра. Бразилецът редовно беше търсен в тези пространства от едната страна на дефанзивния полузащитник на Арсенал, но не се оказа способен да се справи с налитащия отзад Сеад Колашинац в почти нито един случай. Вероятно по-добър играч на тази позиция щеше да промени динамиката на двубоя сериозно.

Вместо това атаките на „червените дяволи“ твърде често се разпадаха в тези зони. Гостите, от своя страна в първия половина час на срещата не успяваха да организират достатъчно добре своите контрадействия, като най-добрите моменти за състава идваха от изтеглянето на Обамяенг към крилото и диагоналното подаване към десния фланг, където беше Никола Пепе.

След 30-та минута Арсенал изравни процента притежание на топката, като отново най-ефективният метод за създаване на положения се оказа смяната на позициите между Обамеянг и младия Сака отляво. Котдивоарецът Пепе обаче нямаше ден и не успя да затрудни сериозно Де Хеа при открилите се пред него шансове.

В последната минута на редовното време на частта се стигна до размяна на грешки след ъглови удари. Първо Юнайтед не успя да се защити добре след корнер пред вратата на „топчиите“, което доведе до двойно спасяване на Де Хеа. Само 20 секунди по-късно обаче същото се случи и в състава на гостите. Слаба намеса на Колашинац и Сака на границата на наказателното поле позволи на „червените дяволи“ да развият светкавични действия, преди Мактоминей да направи Бернд Лено безпомощен за 1:0.

 

Втората част започна доста разпиляно, като Арсенал се опита да продължи тенденцията от края на първата част да бъде по-активен с топката. Матео Гендузи се нагърби с отговорността да организира градежа на състава на гостите, искайки топката от защитниците и показвайки желание да я прогресира във финалната третина на Юнайтед.

Попадението за Арсенал не закъсня и беше дело отново на голмайстора на отбора Пиер-Емерик Обамяенг. Самото попадение обаче не дойде след добре изградена комбинация от „топчиите“, а по-скоро след грешка при изпълнението на тъч на домакините.

Попадението и смените на Емери промениха по-нататъшния развой мача. Дани Себайос замени Лукас Торейра, но това по-скоро оказа негативен ефект върху минутите около 70-та. Полузащитата на Юнайтед през целия мач видимо превъзхождаше тази на своя съперник, по отношение на спечелените единоборства в средата на терена. Това далеч не се промени след влизането на испанския халф на Арсенал, който загуби няколко дуела със Мактоминей, които позволиха на Юнайтед да вземат отново контрола върху топката. На няколко пъти спечелените дуели в средната третина означаваха възможност за Погба да търси Рашфорд с дълъг пас зад защитата на „артилеристите“.

Натискът на „червените дяволи“ обаче беше доста хаотичен, с твърде малко последователност. Оле Гунар Солскяер промени схемата на 4-3-3 за последните 15 минути на срещата, което позволи на Пол Погба да заеме по-висока позиция по терена, между линиите на Арсенал. Ритъмът в двубоя обаче на този етап вече беше изчезнал и единственото заслужаващо внимание положение дойде в последните секунди на мача. Тогава Маркъс Рашфорд получи шанс да обстрелва вратата на Лено от границата на наказателното поле, но германския страж не позволи да се стигне до промяна на статуквото.

Заключение

Равенството на „Олд Трафорд“ може да се приеме като закономерно развитие на срещата. Мениджърът на гостите Унай Емери този път напипа правилния план за двубой, залагайки на доста по-солиден дефанзивен план. „Топчиите“ се защитаваха добре за голяма част от срещата, като положенията за състава на домакините дойдоха преимуществено от загуба на концентрация и индивидуални грешки в дадени моменти. Може би испанският мениджър най-после е намерил тактическа система, върху която да надгражда в следващите седмици.

За Солскяер, от друга страна, двубоят показа нагледно трудностите на отбора при създаването на ситуации срещу по-дефанзивно настроение отбори. В този двубой отново най-добрите положения за състава дойдоха в моменти на преходи и хаотични действия в средата на терена. Норвежецът очевидно ще търси подсилване на креативността на състава във финалната третина. Основната цел през зимния трансферен прозорец вероятно ще е играч, който да действа на високо ниво на малки пространства, между противниковите линии.