След като в 33-ия кръг Манчестър Сити не успя да узакони титлата си в директен спор с градския съперник от Юнайтед, седмица по-късно "гражданите" вече са шампиони! Това не стана и без активното съдийствие на Уест Бромич, хвърлил изненадата на кръга. В Премиършип обаче остават още доста въпроси без отговор. Какво се случи през уикенда, вижте в нашия обзор!

Първата и най-важна задача за Сити бе да се отърси от разочарованието в последните мачове и да излезе победител при тежкото гостуване на Тотнъм. Е, задачата бе изпълнена. Габриел Жезус и Илкай Гюндоган от дузпа реализираха през първото полувреме. Кристиан Ериксен върна един гол в 42-ата минута, но Рахийм Стърлинг подпечата успеха в 72-ата.

Ден по-късно Юнайтед трябваше да отложи празненствата при наглед лесното домакинство на последния Уест Бромич. Нищо подобно! Гол на Джей Родригес в 73-ата минута донесе успеха на Уест Бром, с който и титлата на Сити. За изненадващите победители пък трите точки запазиха теоритичните шансове за оцеляване, макар и никой да не вярва, че това е възможно.

Гуардиола написа история във Висшата лига

Ливърпул нямаше проблемите на Тотнъм и победи с 3:0 Борнемут. Садио Мане, Мохамед Салах и Роберто Фирмино реализираха головете за мърсисайдци, които на практика са сигурни в топ 4 и до края на сезона могат да съсредоточат усилия в Шампионска лига.

Челси, който е единственият извън топ 4, с някакви шансове за класиране в местата, даващи право на участие в Шампионска лига, спря негативната серия със знаменит обрат от 2:0 до 2:3 срещу Саутхемптън. Душан Тадич и Ян Беднарек дадоха чудесен аванс на "светците", но в рамките на 8 минути, между 70-а и 78-а, Оливие Жиру на два пъти и Еден Азар донесоха обрата.

С него Челси намали пасива си спрямо Тотнъм на 7 точки и запазва, макар и минимални надежди, за топ 4.

Такива вече със сигурност няма Арсенал. "Топчиите" претърпяха поредно разочарование - загуба с 1:2 от Нюкасъл след обрат на "свраките".

Арсенал с анти-рекорд като гост в Премиършип

Венгер зове за ВАР след загубата на Арсенал

Рафа Бенитес отдъхна: Нюкасъл е в безопасност

Всъщност, "топчиите" са по-близо до изпадане извън топ 6, защото седмият Бърнли победи Лестър с 2:1 и вече е само на 2 точки от Арсенал.

Интрига в известна степен остава за оцеляването в елита, макар че последните три вече са с разлика спрямо останалите след победи на някои от застрашените.

Суонси взе ценна точка в тази борба след 1:1 с Евертън.

Кристал Палас направи още по-решителна крачка към оцеляването след успех с 3:2 над Брайтън.

Същото се отнася и за Хъдърсфийлд. Томас Инс донесе голямата радост с гол в 90-ата минута срещу Уотфорд.

В понеделник вечер е време за последния мач от кръга. В него Уест Хем приема Стоук Сити в пряк сблъсък между два от застрашените отбори. И докато за "чуковете" ситуацията е далеч по-спокойна, то мачът се явява един от последните шансове за Стоук да спечели ценни точки. Мачът гледайте по DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.

Няма как за финал да не отчетем и факта, че вече е ясен един от новаците в Премиършип за следващия сезон. Това е отборът на Уулвърхемптън, който си осигури предсрочно промоцията, а е само на точка и от шампионската титла в Чемпиъншип.