Английският вицешампион Арсенал приема Ливърпул в голямото дерби от десетия кръг на Висшата лига. Срещата на стадион „Емиратс“ в Лондон стартира в 18:30 часа и ще може да я проследите в пряко предаване по DIEMA SPORT 2, както и онлайн на платформата PLAY DIEMA XTRA. На сайта Gong.bg ще проследим всичко най-интересно от сблъсъка на живо с богато видеосъдържание. Мачът ще бъде ръководен от английския съдия Антъни Тейлър.

„Артилеристите“ са на четвърто място във Висшата лига със 17 точки, като изостават с четири от днешни си съперник и шест от временни лидер Манчестър Сити. Възпитаниците на Микел Артета и тази година се движат по график и са в борбата за титлата, като преди неуспеха срещу Борнемут бяха наредили четири поредни победи.

Мениджърът на лондончани няма да може да разчита на своя капитан Мартин Йодегар, който продължава да лекува контузия, както още на Такехиро Томиасу и Киърън Тиърни. Звездата Букайо Сака остава под въпрос, но има шанс да запише участие, а същото важи за Рикардо Калафиори и и Юриен Тимбер. Наказан, обаче, е френският защитник Уилям Салиба за директния си червен картон срещу Борнемут (0:2).

Така Артета ще трябва да се справя със сериозна липса на основни футболисти. Иначе настроението в отбора е добро след победата през седмицата над Шахтьор Донецк (1:0) в Шампионска лига. С нея лондончани се реваншираха за вече споменатото поражение от „черешките“ миналия уикенд.

В същото време Ливърпул има 21 точки и изостава с две от Ман Сити, който, обаче, вече изигра своя мач от кръга. Единствената загуба дойде много изненадващо, при домакинство на Нотингам Форест (0:1). Всички останали мачове бяха спечелени. В Европа мърсисайдци се представят блестящо – 3 успеха в първите 3 кръга на Шампионска лига и голова разлика 6:1. Настроението в отбора е отлично и предвид статистиката – 8 поредни победи във всички турнири при голова разлика 19:4.

Новият треньор на „червените“ - Арне Слот, все още е без контузените Харви Елиът, Алисон Бекер, а сега към тях се присъедини и Диого Жота. От групата за мача отпадна и Федерико Киеза, докато участието на Конър Брадли е под въпрос. На фона на предишни години списъкът с контузени е къс, което е добра новина за феновете на Ливърпул в навечерието на важния мач. Наказани няма.

През миналия сезон двата отбора се срещнаха на три пъти. Във Висшата лига направиха 1:1 на „Анфийлд“, а след това Арсенал спечели с 3:1 на „Емиратс“. Малко преди това пък Ливърпул надделя с 2:0 като гост в Лондон за ФА Къп.


18:30 часа | АРСЕНАЛ – ЛИВЪРПУЛ

Висша лига, девети кръг

Главен съдия: Антъни Тейлър, Англия

Стадион: „Емиратс“, Лондон, Англия


Вероятни състави на двата отбора:

АРСЕНАЛ (4-4-2): Давид Рая – Томас Партей, Бенджамин Уайт, Габриел Магаляеш, Якуб Кивиор – Букайо Сака, Деклан Райс, Микел Мерино, Габриел Мартинели – Кай Хавертц, Леандро Тросар

Мениджър: Микел Артета

ЛИВЪРПУЛ (4-2-3-1): Куивийн Келъхър – Андрю Робъртсън, Върджил ван Дайк, Ибрахима Конате, Трент Александър-Арнолд – Алексис Мак Алистър, Райън Гравенберх – Луис Диас, Доминик Собослай, Мохамед Салах – Дарвин Нунес

Старши треньор: Арне Слот