Челси се прости с голямата мечта да триумфира с дубъл през настоящата кампания. След като спечелиха маратона в Премиършип, те се препънаха в последното препятствие във ФА Къп - Арсенал. 

Епичната битка на "Уембли" завърши с успех 2:1 на "артилеристите", които триумфираха за трети път в последните четири години с този трофей. Така мениджърът им Арсен Венгер спечели за седми път най-старото отличие във футбола, а "топчиите" - за 13-и. 

Алексис Санчес даде преднина на победителите в самото начало с изключително спорен гол, който може би не трябваше да бъде зачитан заради игра с ръка и засада. Но реферите го признаха, а впоследствие се изви истинска буря пред вратата на Челси, но повече попадения нямаше до четвърт час преди края. 

Тогава обичайният заподозрян Диего Коста отбеляза поредния си гол и направи 1:1, въпреки че "сините" бяха с човек по-малко заради глупавия червен картон на Виктор Моузес за симулация в 69-та минута. Но три минути след това Аарън Рамзи оформи крайния резултат и "топчиите" пак триумфираха. 

А този мач беше наистина уникален! В добрите стари традиции на английския футбол темпото беше спиращо дъха, ситуациите следваха една след друга, а и имаше много моменти, които да пораждат спорове. 

За съжаление, първото попадение падна след един изключително спорен, дори скандален такъв. В 4-та минута Н'Голо Канте изчисти една топка в Алексис Санчес, като останаха много сериозни съмнения, че чилиецът е играл с ръка. 

След това топката продължи в свободен коридор в наказателното поле, където в 3-метрова засада беше Аарън Рамзи. Той определено влияеше на играта, но реферите не дадоха засада. И Санчес после преодоля стража за 1:0. Съдийската бригада дълго обсъждаше ситуацията, но в крайна сметка посочи центъра. 

А след този гол се изви истинска буря, особено пред вратата на Челси. Но първо Диего Коста изпусна да изравни за "сините" в 15-та минута при първата си ситуация, но след това положенията заваляха пред Тибо Куртоа. 

Още в ответната атака Месут Йозил стреля над вратата с глава, а в 19-та минута беше направен може би пропускът на сезона в английския футбол. Тогава Месут Йозил центрира от корнер, Дани Уелбек стреля с глава, но топката срещна страничната греда. 

При добавката Аарън Рамзи беше оставен на не повече от 25-30 сантиметра сам срещу голлинията, но посрещна топката с глава отново в страничния стълб. И впоследствие тя излезе в аут. Какъв уникален пропуск! 

Около 25-та минута Челси се свести и погледна по-смело към вратата на Давид Оспина. Диего Коста стреля от опасна ситуация за пореден път, но колумбиецът се намеси подобаващо и предотврати попадението за 1:1. 

В 30-та минута вече се виждаше как "артилеристите" повеждат с 2:0. Тогава Дани Уелбек стреля и топката отиваше към голлинията, но в последния момент Гари Кейхил изби с пета и предотврати попадението. 

Малко след това имаше и няколко интересни ситуации в полза на Челси, но Педро Родригес и Диего Коста ги пропиляха и в крайна сметка почивката дойде при 1:0 за Арсенал след скандалния гол на Санчес. 

След почивката картината на постоянни атаки не се промени особено. Виктор Моузес можеше да изравни в 51-та минута, но Оспина се намеси и спаси отново. Малко след това и Педро можеше да се разпише, но ударът му мина буквално на сантиметри встрани от вратата. 

"Топчиите" не се отпуснаха и на свой ред атакуваха опасно, но удар на Ектор Бейерин в 65-та минута беше спасен от Тибо Куртоа. В 68-та минута дойде и моментът, който уж трябваше да пречупи "сините". 

Тогава Виктор Моузес се пльосна в наказателното поле в търсене на дузпа, след като преодоля Алекс Окслейд-Чембърлейн. Реферът видя отлично, че няма никакво съприкосновение и вместо да даде дузпа, показа втори жълт картон на Моузес, съвсем заслужено. 

Мнозина помислиха, че този мач приключва за Челси. Но не така мислеше Диего Коста. В 75-та минута испанският национал получи топката от Уилиан в наказателното поле, овладя я на гърди, стреля неособено силно, Пер Мертезакер я докосна, за да затрудни Оспина, който пък я плесна нескопосано в мрежата си за 1:1. 

Но това пък не беше краят на двубоя. И в 79-та минута "топчиите" си върнаха преднината. Тогава при една бърза контра Оливие Жиру нахлу по левия фланг и центрира перфектно към Аарън Рамзи. Той се вклини между трима защитници и стреля неспасяемо в мрежата за 2:1. 

Последваха луди последни минути. Първо в 85-та минута Ектор Бейерин можеше да реши всичко и да направи 3:1, но изстрелът му мина встрани от вратата. А малко след това Челси можеше да направи драмата пълна. Диего Коста стреля право в тялото на Оспина от 4-5 метра, но колумбиецът изби в корнер. 

В 87-та минута Месут Йозил се озова сам в наказателното поле и можеше да се разпише, но ударът му срещна гредата за пореден път и в крайна сметка повече голове в този двубой не паднаха. 

Така Арсенал се поздрави с 13-та си Купа на Англия, с което се утвърди като най-титулуваният отбор в тази надпревара. Арсен Венгер завоюва за седми път отличието, с което пък стана и най-успешният мениджър в историята на най-старият футболен турнир. А това си е достойно за уважение.