Отборът на Арсенал записа изключително важна победа над Челси в лондонското дерби от 15-ия кръг на Висшата лига. „Артилеристите” се наложиха с 1:0, а единствения гол в срещата бе дело на Габриел Магаляеш през втората част.

Така възпитаниците на Микел Артета си върнаха първата позиция във временното класиране, която в последните 24 часа бе заета от Манчестър Сити. Поражението пък бе второ поредно за Челси. Отборът на Греъм Потър вече не познава вкуса на победата в четири поредни двубоя.

Gulliver/GettyImages
50 снимки

Символичните гости от Арсенал започнаха мача по-настоятелно и още в първите няколко минути стигнаха до няколко положения пред вратата на „сините”. Още в 3-ата минута Кукурея сбърка срещу Букайо Сака и го фаулира в близост до наказателното си поле. Играчите на Арсенал обаче не успя да се възползва по най-добрия начин от прекия свободен удар и да стигне до чиста възможност за гол.

Първата по-интересна атака за Челси дойде след близо десет минути игра. Менди намери Срърлинг с дълго подаване на десния фланг, той от своя страна изведе Хаверц, който напредна добре и центрира в наказателното поле, но не успя да намери свой съотборник.

Още в ответната атака Арсенал успя да обстрелва вратата на Челси чрез Бен Уайт. Ударът му по диагонала отдясно обаче премина покрай страничния стълб. Мартинели също пробва късмета си с далечен изстрел, но и той не сполучи, стреляйки над вратата.    

20-ата минута груба грешка на Лофтъс Чийк можеше да коства скъпо на домакините. Габриел Жезус открадна топката и нахлу в наказателното поле фронтално срещу вратата и стреля, но в последния момент Тиаго Силва парира удара му. Челси отговори с контраатака, която Хаверц обаче не успя да продължи по най-добрия начин и също завърши с блокиран изстрел.

Най-чистата ситуация за гол от началото на срещата дойде след 28 минути игра и бе в полза на гостите. Мартинели получи по левия фланг, напредна с няколко метра и центрира перфектно в наказателното поле към Габриел Жезус. Бразилецът се измъкна от засадата, но не успя да намери рамката на вратата след удар с глава. Жезус бе оставен абсолютно непокрит в наказателното поле, но не успя да се възползва.

В минутите до края на първата част на „Стамфорд бридж” преобладаваше борбата. Двата тима трудно стигаха до опасности в близост до противниковата врата, а нарушенията в центъра на терена зачестиха. В крайна сметка до гол така и не се стигна и двата състава се оттеглиха на почивка при резултат 0:0.

Втората част започна с опасност пред вратата на Челси. Марк Кукурея отново не успя да се справи със Сака в отбрана и игра непозволено срещу него. Мартин Йодегаард центрира от фала, но Тиаго Силва внимаваше в наказателното поле и изчисти в корнер.

В 56-ата минута Арсенал стигна до нов прекрасен шанс. След късо изпълнение на корнер, Йодегаард центрира много остро във вратарското поле, където Томас Партей докосна леко топката, но достатъчно, за да попречи на Мартинели да нанесе удар с глава.

Нищо обаче не успя да спре Арсенал по пътя към гола в 63-ата минута. След поредно изпълнение на ъглов удар, този път Букайо Сака реши да центрира директно в наказателното поле. Фалцираната топка премина през куп от играчи, но никой от тях не успя да играе с нея. В крайна сметка тя попадна в Габриел Магаляеш, който буквално от голлинията я прати в мрежата.

Голът вдъхна допълнителен импулс в играта на „артилеристите”, които в следващите минути стигнаха до нови възможности за гол. Букайо Сака имаше шанс да стреля след хубаво подаване на Зинченко, но изстрелът му мина високо над вратата.

В 75-ата минута гостите организираха прекрасна контраатака, която като по чудо не завърши с гол. Челси допусна колективна грешка в отбрана, която позволи на Жезус да комбинира с Иодегаард на десния фланг. Норвежецът пробва техничен удар в далечния ъгъл на вратата, но крайно неточно.

Девет минути преди края на редовното време футболистите на Арсенал имаха сериозни претенции за дузпа след откровена игра с ръка на Марк Кукурея. След преглед на ситуацията с ВАР обаче, стана ясно, че защитникът докосва топката с ръка извън наказателното поле.

FT • ЧЕЛСИ – АРСЕНАЛ 0:1

0:1 Габриел Магаляеш 63'

Стадион: „Стамфорд брдиж”, Лондон

Рефер: Майкъл Оливър

Челси: 16. Едуард Менди, 23. Сезар Аспиликуета    , 6. Тиаго Силва, 14. Тревор Чалоба, 12. Рубен Лофтъс-Чийк, 5. Жоржиньо, 19. Мейсън Маунт, 21. Марк Кукурея, 17.Рахийм Стърлинг, 29.Кай Хаверц, 9.Пиер-Емерик Обамеянг    

Мениджър: Греъм Потър

Арсенал: 1.Аарън Рамсдейл, 4.Бен Уайт, 12 Уилям Салиба, 6.Габриел Магаляеш, 5.Томас Партей, 34. Гранит Джака, 7. Букайо Сака    , 8. Мартин Йодегаард, 11. Габриел Мартинели, 9. Габриел Жезус

Мениджър: Микел Артета