Съставът на Арсенал победи Бърнли с 2:1 в откриващия мач от съботната програма на втория кръг на Висшата лига. Головете за „топчиите“ отбелязаха Александър Лаказет в 13-та минута и Пиер-Емерик Обамеянг в 64-та минута. За Бърнли точен беше Ашли Барнс, който изравни резултата в 44-та минута, преди Обамяенг да донесе победата за домакините.

Двубоят започна с натиск на Арсенал като след поредица от корнери „топчиите“ намериха път през отбраната на Бърнли. В 13-та минута Дани Себайос центрира в наказателното поле, където след голямо разбъркване Лаказет вкара от легнало положение, за да даде аванс на отбора на Унай Емери.

 

До края на полувремето обаче картинката на терена се промени драстично. Бранителите на Арсенал все по-трудно се справяха с директния стил на Бърнли, като след разбърквания пред вратата на Бернд Лено се стигна до шансове за Ашли Барнс и Крис Ууд.

В 34-та минути дойде и добро положение на сметката на „топчиите“. След многоходова комбинация Начо Монреал изведе Рийс Нелсън, който от малък ъгъл стреля право в тялото на вратаря на Том Хийтън. Минути по-късно Матео Гендузи също изпробва реакциите на Хийтън.

Gulliver/GettyImages
32 снимки

В 44-та минута изключително активният Ашли Барнс получи своята награда. След контраатака за Бърнли Дуайт Макнийл намери Барнс в наказателното поле, койтос е ориентира най-добре и прати топката отвъд плонжа на Берн Лено, за да изравни резултата.

 

Началото на второто полувреме беше белязано от влизането в игра на новото попълнение Никола Пепе, който замени Нелсън. Това веднага раздвижи играта на Арсенал. В 60-та минута, след подаване на Пепе, Обамеянг беше изведен сам срещу Хийтън, но английският страж скъси ъгъла и изби удара в корнер.

Само 3 минути по-късно друго ново попълнение на Арсенал – Дани Себайос, намери пространство на границата на наказателното поле и отправи хубав удар към долния ляв ъгъл на вратата на Бърнли, но Хийтън отново беше страхотен в намесата си.

Все пак логичното се случи в 64-та минута. Пиер-Емери Обамеянг получи топката от Себайос, освободи се от своя пазач и отправи прецизен и силен удар в долния ляв ъгъл на Хийтън, който този път нямаше шанс за намеса и Арсенал отново поведе в резултата.

 

До края на двубоя „артилеристите“ се опитваха да запазят резултата преимуществено, като и двата състава имаха няколко положения, от които обаче не произлезе гол. Така Арсенал събра пълен актив от 6 точки след 2 изиграни мача. Бърнли, от своя страна, остана със спечелените 3 точки в първия двубой срещу Саутхемптън.