Арсенал потвърди, че главният скаут Свен Мислинтат ще напусне клуба на 8 февруари, информира „Sky Sports“. 46-годишният германец бе назначен от вече бившия изпълнителен директор Иван Газидис и тогавашния мениджър Арсен Венгер. В изявление на сайта си, ,,артилеристите“ споделиха, че германецът, който изпълнява длъжността си в последните по-малко от 14 месеца, е свършил великолепно своята работа.

Мислинтат, който бе назначен в последните месеци от престоя на Арсен Венгер на мениджърския пост в клуба, ще напусне на 8 февруари, съобщиха от тима.

"Бе невероятно ценен опит да работя за толкова велик клуб като Арсенал. Вълнувам се от това, което ми предстои в бъдеще и очаквам с нетърпение следващите предизвикателства“, сподели германецът.

Арсенал определи Мислинтат като един от най-уважаваните експерти в привличането на нови футболисти в Европа след пристигането му на ,,Емиратс“ от Борусия Дортмунд. По времето си в ,,жълто-черните“ Мислинтат бе отговорен за привличането на Пиер-Емерик Обамеянг, сега част от Арсенал, Шинджи Кагава и Усман Дембеле.

Освен габонския нападател, по време на престоя на 46-годишния германец в английския клуб, бяха закупени друг бивш играч на Дортмунд в лицето на Хенрик Мхитарян, който напусна Манчестър Юнайтед през 2018, за да бъде заменен от Алексис Санчес. Централният защитник Сократис Папастатопулос също пристигна в Северен Лондон от ,,Сигнал Идуна Парк“, а Лукас Торейра, Бернд Лено и Матео Гендузи станаха титуляри в схемата на испанския наставник Унай Емери.

Според информациите, вероятният заместник на Мислинтат ще бъде Марк Овермарс. 

Байерн Мюнхен има желание да назначи Мислинтат на работа в клуба.

Откак обаче Газидис зае пост в италианския гранд Милан през септември 2018-а, то Раул Санлеи бе назначен за директор по футболните въпроси, което е една част от задълженията на Газидис, докато Свен Мислинтат е негов подопечен.

Арсенал се раздели с Арсен Венгер, Иван Газидис и ексскаута на Борусия Дортмунд в рамките на една година. Арсенал също така е притиснат в назначаването на нов спортен директор, а опитите удрят на камък. Отговорността ще бъде за стила на игра на отбора, треньорските упътвания, както и промотирането на играчи от академията в първия отбор. Точно тук идва раздора между мненията на Мислинтат и клуба, след като германецът е предявил желание да започне работа на тази позиция.