Арсенал сложи край на приказката за аматьорския Сътън в турнира за ФА Къп. "Артилеристите" надделяха без особени проблеми с 2:0 на малкото стадионче в Южен Лондон в 5-ия кръг на надпреварата и си осигуриха място в четвъртфиналите. 

А там ги чака още един съперник от петото ниво на английския футбол - лидерът в Конференцията Линкълн. Този път обаче битката ще е на "Емирейтс" и ще бъде избегната истерията с липсата на билети от мача със Сътън. 

140-килограмовият страж на Сътън хапва на мача с Арсенал

Лукас Перес преди почивката и Тио Уолкът след нея осигуриха комфортния успех на "топчиите", които бяха в доста експериментален състав. Мениджърът Арсен Венгер беше решил да не натоварва излишно повечето от големите си звезди и това негово решение се оказа подходящо. 

Този мач мина под знака на ентусиазма от страна на домакините и на хладния професионализъм от страна на гостите. Те бяха дошли да си свършат работата и направиха точно толкова, колкото им беше необходимо, за да го постигнат. 

Ентусиазмът на играчите на Сътън не доведе до много чисти положения пред вратата на "артилеристите". От друга страна, елитните играчи имаха повече шансове, но Мохамед Елнени и Тио Уолкът бяха прекалено разсеяни, за да открият рано резултата. 

Това все пак се случи в 26-та минута. Тогава Лукас Перес, който получи един от редките шансове да започне като титуляр, нахлу отдясно в половината на Сътън, стигна до наказателното поле и опита да центрира прострелно. 

Топката трябваше да бъде завършена от Тио Уолкът, но той я прескочи, с което пък успя да излъже вратаря на Сътън. Така той не успя да се намеси подобаващо и тя се оплете в далечния му ъгъл за 1:0. 

До почивката Елнени и Уолкът можеха да решат всичко с втори гол, но пак показаха разсеяност. А в 40-та минута вратарят на Арсенал Давид Оспина направи грешката на мача, но от подаръка му на почти празна врата не успя да се възползва нападател на аматьорите. 

Така почивката дойде с гол аванс на "артилеристите", а малко след нея интригата беше убита. В 55-та минута поредната многоходова комбинация завърши с прострелен пас на Начо Монреал към далечната греда, където непокрит беше Уолкът. И от няколко метра той нямаше как да сбърка - 2:0. 

Десет минути след това дойде и най-чистото положение за домакините. Рори Дийкън стреля от дистанция и ударът му щеше да счупи напречната греда. Със сигурност, ако беше отбелязал, щеше да се превърне в новия герой на отбора си, но нямаше този късмет. 

До края на мача Арсенал доиграваше в спокойно и лежерно темпо, като изпусна няколко хубави възможности да оформи и класиката. Сътън опитваше да стигне поне до почетен гол, но класата на играчите не беше достатъчна за това. 

Така в крайна сметка без особено напрежение "топчиите" стигнаха до успеха и в следващия кръг ги очаква следващото аматьорско препятствие в лицето на лидера в пета дивизия Линкълн Сити.