Арсенал се измъкна по инфарктен начин от поражение в гостуването на коравия Саутхемптън. "Светците" водеха почти до самия край с 1:0, но в крайна сметка Оливие Жиру донесе точката за тима си с попадение с глава в 88-та минута. 

Така "топчиите" може и да се измъкнаха от поражението, но са вече два мача поред без успех. Това им повлия отрицателно на амбициите за Топ 4, докато съперникът е вече далеч от битката за Европа. 

Мачът започна във вихрено темпо, което се задържа и през целия двубой. И бяха необходими само 130 секунди на зрителите, за да видят първото попадение на "Сейнт Мерис". 

Тогава Душан Тадич по невероятен начин елиминира цялата защита на "артилеристите" с един пас и изведе Чарли Остин сам срещу Петър Чех. За бившия английски национал остана само да го преодолее технично и да открие резултата - 1:0. 

Само две минути по-късно той можеше да удвои за тима си, като пак се озова на хубава голова ситуация, но този път Петър Чех се намеси по великолепен начин и отрази опасността и попадението. 

Последва двуостра игра със ситуации и пред двамата вратари. Фрейзър Форстър се намеси великолепно в няколко ситуации, в които се наложи да отразява ударите на Алексис Санчес и Аарън Рамзи. Джеймс Уорд-Праус и Душан Тадич пък не успяха да се възползват от обещаващи атаки на "светците". 

В 32-та минута дойде и най-чистата възможност за "артилеристите" преди почивката. В 32-та минута Рамзи получи една страхотна топка пред наказателното поле и стреля мощно до дясната греда, но Форстър се намеси великолепно и изби. 

В крайна сметка повече попадения преди почивката нямаше. След подновяването на играта двуострите атаки продължиха, като и двата тима имаха множество възможности за попадение. Сеад Колашинац и Алексис Санчес не можаха да се разпишат за гостите, докато Нейтън Редмънд не беше точен за домакините. 

В 62-та минута Саутхемптън беше близо до второто попадение, след като Ориол Ромеу се озова на страхотна позиция и стреля опасно, но топката срещна напречната греда и Петър Чех се спаси от изваждане на топката от мрежата си. 

Малко след това и Нейтън Редмънд имаше възможност да се разпише за "светците", но ударът му мина на сантиметри встрани от вратата, като всичко това се случи в 66-та минута на битката. 

Продължи равностойната игра между двата тима, като постепенно "топчиите" овладяха инициативата и натиснаха. Фрейзър Форстър обаче успяваше да се справи с ударите към него. Но и той капитулира. 

В 88-та минута Алексис Санчес центрира страхотно от пряк свободен удар, Оливие Жиру отклони с малко, но напълно достатъчно топката към далечната греда на вратаря и оплете топката в мрежата за 1:1. 

Това се оказа и последният гол в двубоя и двата тима се поздравиха само с по точка. Така Арсенал събра 29 точки на петата позиция, изпреварвайки градския съперник Тотнъм. Саутхемптън е 10-и с 18 точки.