Отборът на Арсенал постигна комфортна победа с 2:0 над Лутън в мач от междинния 31-ви кръг във Висшата лига. По този начин „артилеристите” си върнаха първата позиция във временното класиране, която загубиха преди няколко дни след равенството срещу Манчестър Сити.

Със спечелените три точки днес, тимът на Микел Артета измести от първата позиция отбора на Ливърпул, който ще изиграе своя мач от кръга в четвъртък. Мърсисайдци се изправят у дома срещу последния в таблицата Шефийлд Юнайтед и при успех ще изместят Арсенал от върха.

Gulliver/GettyImages
35 снимки

Очаквано двубоят на „Емиратс” започна с натиск на домакините. В началните минути на срещата владението на топката в полза на Арсенал достигаше до внушителните 80%. По-активната игра на футболистите на Микел Артета даде резултат в 24-ата минута, когато Мартин Йодегор откри резултата в полза на лондончани.

След грешка в центъра на терена от страна на Мпанзу, Смит Роу отне топката и комбинира с Йодегор, който направи двойно подаване с Кай Хаверц и завърши атаката с хубав премерен удар с левия крак за 1:0.

След откриването на резултата гостите от Лутън имаха няколко добри атаки към вратата на Давид Рая, но така и не успяха да го затруднят сериозно.

Арсенал имаше добра възможност да удвои преднината си след удар на Смит Роу, който обаче бе отразен от Камински. В 34-ата минута Йодегор също пропусна добър шанс да вкара втория си гол в срещата, а четири минути преди края на редовното време за първата част Хаверц бе разколебан от вратаря на Лутън, който спаси изстрела му.

Все пак домакините успяха да удвоят преднината си секунди преди да изтече редовното време на първото полувреме. След атака отляво и прострелно центриране във вратарското поле, Хашиока имаше нещастието да засече топката в собствената си врата за 2:0.

Дълбоко в добавеното време гостите стигнаха до пряк свободен удар пред вратата на Арсенал, който завърши с точен изстрел, но право в ръцете на Давид Рая.

Втората част не предложи кой знае колко интересни положения пред двете врати. Гостите от Лутън успяха да организират няколко добри контраатаки към противниковата врата, но не и да затруднят Давид Рая на вратата на Арсенал.

От своя страна футболистите на Микел Артета умело успяваха да задържат топката и да убиват темпото, за да запазят комфортната си преднина.  

LIVE АРСЕНАЛ – ЛУТЪН 2:0

1:0 Йодегор 24', 2:0 Хашиока 44' (авт)

Арсенал: Рая, Уайт, Салиба, Габриел, Зинченко, Йодегор, Партей, Смит Роу, Нелсън, Тросар, Хавертц

Мениджър: Микел Артета

Лутън: Камински, Ониединма, Менди, Каборе, Хашиока, Даути, Мпанзу, Баркли, Таузенд, Кларк, Морис

Мениджър: Роб Едуардс