Арсенал постигна категорична победа с 4:1 при гостуването си на Стоук Сити в мача от 37-ия кръг на Висшата лига. По този начин „артилеристите“ запазиха напълно реални шансовете си за класиране в топ 4 и участие в квалификациите на Шампионската лига. Оливие Жиру отбеляза две попадения при успеха на „топчиите“, а по едно добавиха Алексис Санчес и Месут Йозил.

След центриране от корнер в наказателното поле на Стоук Сити в 9-та минута Шкодран Мустафи стреля с глава, но Джак Бътланд успя да спаси.

Арсенал пропусна нова отлична възможност да поведе в резултата в 17-та минута, когато след центриране в наказателното поле на Стоук, Начо Монреал стреля с глава, но топката срещна десния стълб на вратата на Бътланд.

Марко Арнаутович стреля от фаул в 29-та минута, но над напречната греда в аут.

Арсенал поведе с 1:0 в 42-та минута. Гранит Джака подаде към Франсис Коклен, който продължи към Ектор Бейерин. Испанецът центрира в наказателното поле на Стоук, където Оливие Жиру бе изпуснат от Райън Шоукрос и отблизо вкара в опразнената врата.

Арсенал удвои своята преднина в 55-та минута. Алексис Санчес пусна отличен извеждащ пас към Месут Йозил, който изскочи сам срещу Джак Бътланд и хладнокръвно го прехвърли за 2:0.

Стоук Сити можеше да намали пасива си в 63-та минута, когато Бруно Мартинс Инди стреля с глава, но Петър Чех се намеси решаващо и успя да избие в корнер.

Стоук Сити все пак успя да намали изоставането си в 67-та минута след скандален гол с ръка на Питър Крауч. Марко Арнаутович центрира в наказателното поле на Арсенал, където Арнаутович скочи най-високо, но си помогна с ръка, за да вкара топката във вратата на Петър Чех. Съдията Майк Дийн и неговите асистенти не видяха ситуацията и зачетоха гола.

Арсенал бързо си върна контрола на мача, след като вкара трети гол в 76-та минута дело на Алексис Санчес. Чилийският футболист получи контузия в бедрото малко преди да отбележи попадението. Ектор Бейерин подаде към Санчес, пред който се откри празно пространство и той се възползва в пълна степен от него. Нападателят на Арсенал навлезе в наказателното поле на Стоук и с премерен удар изпрати топката в долния десен ъгъл на вратата на Джак Бътланд.

Арсенал поведе с 4:1 след втория гол на Оливие Жиру в 80-та минута. Месут Йозил пусна отличен пас към Аарън Рамзи, който веднага продължи към Оливие Жиру. Френският нападател отблизо не пропусна да вкара топката във вратата на Джак Бътланд.

Стоук пропусна много добра възможност да вкара втори гол в 85-та минута, когато Джеф Камерън отправи отличен удар, но Петър Чех успя да спаси.

Арсенал е пети във временното класиране на Висшата лига с 69 точки и е само на точка зад четвъртия Ливърпул.