Отборът на Арсенал стартира успешно сезона във Висшата лига, побеждавайки градския си съперник Кристъл Палас в първия мач от новата кампания в Англия. На негостоприемния „Селхърст Парк”, тимът на Микел Артета се наложи с 2:0 и записа първи точки. Габриел Мартинели откри резултата в 20-ата минута, а крайния резултат бе оформен след нелеп автогол на Марк Гуехи.

Gulliver/GettyImages
48 снимки

Първата интересна ситуация в мача дойде пред вратата на домакините и бе създадена от новото попълнение на тима Габриел Жезус. Бразилецът се пребори за топката пред наказателното поле на Кристъл Палас, премина покрай трима защитници и стреля, но топката срещна тялото на бранител преди да се озове в непокрития Габриел Маринели. Той стреля по диагонала, прати топката покрай левия страничен стълб на вратата. 

В първия четвърт част от мача футболистите на Микел Артета диктуваха темпото в мача, като домакините трудно организираха смислени атаки към вратата на „артилеристите”. 

Натискът на Арсенал все пак даде резултат в 20-ата минута, когато резултатът в мача бе открит. След заучено изпълнение на ъглов удар, Габриел Мартинели успя да се разпише и да даде преднина на своя тим. Топката бе центрирана на далечната греда, където непокрит бе оставен Зинченко. Украинецът с глава успя да върне топката във вратарското поле, където Мартинели я насочи в мрежата от близка дистанция.

След гола Кристъл Палас успя да изравни играта и на свой ред да погледне по-сериозно към вратата на Арсенал. На два пъти стражът на гостите Рамсдейл бе много близо да сгреши фатално, но в крайна сметка късметът бе на негова страна и до гол не се стигна. В 35-ата минута домакините имаха претенции за дузпа, след като Габриел игра откровено с ръка в наказателното поле. Главният рефер обаче не сметна за необходимо да посочи бялата точка, като положението дори не бе разгледано от ВАР.

В 42-ата минута дойде и най-доброто положение за домакините до този момент в мача. След центриране oт фал, фубтолист на Палас успя да играе с глава и да я прати към Едуард, който се пребори с бранител и стреля, но Рамсдейл бе на мястото си и спаси инстинктивно. В продължението на първата част отново Едуард имаше възможност да обстрелва вратата на гостите след хубав пробив, но Джака подложи крак и изби в ъглов удар.

Втората част започна по отличен начин за домакините. Още в 52-ата минута домакините създадоха отличен шанс, за да изравнят резултата. Заха изведе по прекрасен начин Езе зад отбраната на „артилеристите”, но ударът му бе отразен от Рамсдейл. Веднага след това играчите на Палас отново имаха претенции за дузпа, след като след рикошет, топката срещна ръката на Салиба. И тази ситуация обаче бе подмината от рефера.

Футболистите на Патрик Виера продължиха да атакуват и да бъдат по-активния тим през втората част, но така и не успяха да стигнат до по-опасен удар към вратата на гостите. В крайна сметка всичко в мача бе решено пет минути преди края, когато Марк Гуехи си реализира нелеп автогол.

Сака получи отдясно и пробва остро центриране, Гуехи понечи да избие с глава, но за негова зла участ насочи топката в собствената си мрежа за крайното 2:0 в полза на Арсенал.

FT КРИСТЪЛ ПАЛАС - АРСЕНАЛ 0:2

0:1 Мартинели 20'

0:2 Гуехи 85'

Висша лига, 1-ви кръг

Стадион: „Селхърст Парк”, Лондон

Рефер: Антъни Тейлър

Кристъл Палас: Гуаита, Клайн, Андерсен, Гуехи, Митчъл, Докуре, Шлуп, Езе, Аю, Едуард, Заха

Резерви: Джонстън, Уорд, Миливоевич, Матета, Хюз, Ебиоуей, Ричардс, Редевалд

Мениджър: Патрик Виера

Арсенал: Рамсдейл, Уайт, Партей, Габриел, Сака, Йодегард, Жезус, Мартинели, Салиба, Джака, Зинченко

Резерви: Търнър, Тиърни, Нкетия, Холдинг, Соарес, Пепе, Локонга, Нелсън, Елнени

Мениджър: Микел Артета