Арсенал записа четвърти пореден успех в Премиър лийг, след като срази с 2:1 гостуващия Лийдс Юнайтед в ключов мач за двата отбора от 35-ия кръг в Англия. „Артилеристите“ увеличиха преднината си на четвъртото място пред петия Тотнъм с четири точки три кръга преди края, след като Арсенал е с 66, докато „шпорите“ са с 62.

Лийдс, от своя страна, пък се озова в зоната на изпадащите, като тимът ще трябва да се бори с всички сили за бъдещото си оцеляване в елита на Англия, след като Евертън победи с 2:1 Лестър Сити като гост.

Иначе, в първите 10 минути два гола за домакините реализира Еди Нкетия, който успокои домакините, а в 27-ата Люк Ейлинг беше изгонен, за да усложни още повече ситуацията за гостите. Все пак Диего Йоренте се разписа в 66-ата минута, но това беше всичко за Лийдс в срещата, като тимът не успя да изравни резултата на „Емирейтс“.

Gulliver/GettyImages
78 снимки

Отборът на Лийдс Юнайтед допусна груба грешка в петата минута чрез вратаря си Мелие. Той получи топката и обработи много бавно топката, а Еди Нкетия го пресира и преди френският страж да изрита топката нападателят на "артилеристите" го атакува и прати топката в гостуващата врата.

В десетата минута Габриел Мартинели проби добре отляво и се пребори през Ейлинг, след което прати по земя към дузпата топката за Нкетия, който от своя страна с левия крак прати кълбото във вратата на Мелие - 2:0.

Арсенал продължи да играе по-добре в срещата сравнение със своя опонент, а в 17-ата Нкетия можеше да оформи своя хеттрик. Мартинели отново се пребори с Люк Ейлинг отдясно и центрира, но при отскока Нкетия не се справи достатъчно добре и прати топката встрани от вратата на Лийдс.

Обсадата на домакините в срещата продължи и в 22-ата минута, когато Сака получи вдясно по наказателното поле. Той комбинира с Йодегаард, който стреля, но ударът му беше блокиран. Топката отиде в Седрик Соареш, чийто шут отиде високо над вратата на Мелие. В 26-ата минута Люк Ейлинг направи изключително грубо нарушение срещу Габриел Мартинели, а Крис Кавана му показа жълт картон. След преразглеждането на ситуацията чрез ВАР обаче реферът коригира решението си и изгони десния бек на Лийдс.

Седем преди края на първата част Гранит Джака даде превъзходен пас към Мартинели вляво. Бразилецът нахлу в наказателното поле на Лийдс и стреля от малък ъгъл, но Мелие с крак отби встрани. Арсенал продължи да играе по-настоятелно и през второто полувреме, а Мартинели се озова "очи в очи" срещу Мелие, но ударът на бразилеца отиде встрани от вратата на Лийдс.

В 66-ата гостите се върнаха в срещата след изпълнение на ъглов удар. Топката бе отклонена към "втора" греда, а там непокрит беше оставен Йоренте, за да може той да прати топката зад Рамсдейл - 2:1.

Лийдс заигра още по-уверено след отбелязания гол, и макар да беше с 10 човека натисна своя съперник. Въпреки териториалния натиск, Лийдс не успя да застраши максимално Рамсдейл, като в самия край на мача Родриго плъзна топката с глава, но Рамсдейл улови.

FT / Арсенал – Лийдс 2:1

1:0 Еди Нкетия (5)

2:0 Еди Нкетия (10)

2:1 Йоренте (66)

Стартови състави:

Арсенал: Аарън Рамсдейл, Такехиро Томиасу, Роб Холдинг, Габриел Соареш, Мохамед Елнени, Гранит Джака, Букайо Сака, Мартин Йодегаард, Габриел Мартинели, Еди Нкетия

Лийдс: Елан Мелие, Люк Ейлинг, Робърт Кох, Маркос Йоренте, Калвин Филипс, Матеуш Клих, Рафиня, Дан Джеймс, Джак Харисан, Мартин Гелхардт