Наставникът Микел Артета окачестви наказанието за капитана на Арсенал – Пиер-Емерик Обамеянг, като „срамно”, след като стана ясно, че нападателят няма да играе в следващите три мача за „артилеристите”. Габонецът бе изгонен след шпагат в краката на Максимилиан Майер от Кристъл Палас при равенството 1:1 на „Селхърст Парк”, а реферът Пол Тиърни показа първият червен картон в кариерата на футболиста след преразглеждане на ВАР. Първоначално Тиърни показа жълт картон за Обамеянг, но видеореферът прецени, че той трябва да бъде директно изгонен. Арсенал претендира против решението от наказание за три мача, но то остана.

„Това е срамно решение и голяма загуба за нас, но той закъсня с шпагата и трябва да го приемем. Това е напълно случаен инцидент – това е моето мнение. Обамеянг е супер, откакто аз съм тук и работи много здраво. Вкарва голове и е може би най-важният играч, така че да не можем да разчитаме на него е много лоша новина за нас. Играчите трябва да продължат. Знаеш, че когато някой от най-добрите ти съотборници не е тук, че трябва да поемеш отговорност”, коментира Артета.

Кристъл Палас - Арсенал 1:1 / Висша лига, 22-ри кръг, 11.01.2020 г.

източник: GettyImages/Gulliver

Така Обамеянг ще пропусне съботния мач срещу Шефийлд Юнайтед, гостуването на Челси за Висшата лига и мачът с Борнемут от ФА Къп. Той е най-резултатният играч за „топчиите”, вкарвайки три гола в последните четири мача от лигата при Микел Артета, за да оформи сметката си на 14 досега, докато другият нападател – Александър Лаказет, е само с шест попадения досега.

„С Лаказет можем да говорим и да го окуражаваме, но в крайна сметка топката трябва да е в мрежата. Мисля, че това е най-големият лек за нападателите. Трябва да се опитаме да поставяме Лака във възможно най-много позиции, от които той да може да вкарва по време на мач”, призна мениджърът Артета.

Арсенал бе свързван с привличането на Джон Стоунс от Манчестър Сити и халфът на Милан Франк Кесие, но Артета отрече да има интерес. „Джон е играч, който наистина харесвам и следя”, спомена бившият асистент в Манчестър Сити.

„Ние го взехме в Сити, когато аз бях там и съм работил с него дълго време, познавам го. Когато гледам към централни защитници, той има много качества, които ми харесват, но ние нямаме интерес”.

Артета разкри, че Сеад Колашинац ще пропусне съботния мач поради травма, докато защитникът Калъм Чембърс също е аут, след като скъса кръстни връзки в дербито с Челси. „Имаме много грижи в защита и това е фактът, че травмата на Калъм ни нарани много и промени нашите планове. Трябва да продължим и да работим с това, което имаме”, завърши Микел Артета.