Днес националният селекционер на Англия Гарет Саутгейт определи 25-ата футболисти, на които ще разчита за контролите с Бразили и Белгия по-късно този месец. В избора на специалиста имаше няколко изненади, като включването на 33-годишния Джордан Хендерсън, който наскоро се завърна в европейския футбол след няколко не чак толкова добри месеци в Саудитска Арабия. 

Най-сериозни проблеми Саутгейт има в защита заради наличието на няколко ключови играча, включително Трент-Александър Арнолд и Рийс Джеймс. С проблемите във формата на Калвин Филипс и Киърън Трипиър ситуацията пред селекционера се усложни. Все пак 53-годишният треньор избра да изпрати първа повиквателна към 21-годишния бранител на Евертън - Джарад Брантуейт. Освен това в състава се завърна и универсалният защитник на Ливърпул Джо Гомес, който последно носи националния екип преди четири години. Така Саутгейт опита да закърпи проблемите си в дефанзвиен план. 

Там обаче идва и най-голямата състава, а именно отсъствието на Бен Уайт. Селекционерът на "трите лъва" призна, че е имал разговори с хора от Арсенал, които са го уведомили, че Бен Уайт отказва повиквателна и не иска да влиза в сметките за националния отбор. Това определено е любопитно решение на защитника, като между него и Саутгейт вече се наблюдава известно напрежение. Както е известно, играчът на Арсенал напусна по-рано Световното в Катар през 2022-а година заради лични причини. Тогава слуховете бяха, че футболистът е имал спор с един от асистентите на Саутгейт, но селекционерът ги опроверга. Все пак очевидно между двете страни има нещо, щом Бен Уайт отказва да представлява "трите лъва" в предстоящите контроли. 

Бен Уайт е физически здрав и се представя силно за "артилеристите", като срещу Шефилд дори вкара гол, а пък кръг след това във Висшата лига направи и две асистенции срещу Брентфорд. Арсенал е лидер в английския елит, а Бен Уайт определено е във форма, така че причината за неговото отсъствие от състава на Англия се крие някъде другаде.