Арсенал и Брайтън завършиха наравно 1:1 в напрегнат двубой. Арсенал поведе в 38-ата минута с брилянтен гол на Кай Хаверц, но след изгонването на Деклан Райс в началото на второто полувреме, Брайтън изравни в 66-ата минута чрез Жоао Педро. Въпреки шансовете на двата отбора, мачът завърши без победител.

В най-запомнящата се ситуация от мача главният съдия Крис Кавана изгони Деклан Райс с втори жълт картон за умишлено забавяне на играта. При ситуацията, в която Фелман се опита да изрита топката, но изрита крака на Райс. Това определено предизвика спорове, но ВАР не може да се намесва при втори жълт картон.

Мачът започна с домакински натиск от Арсенал. В първите минути Мартин Йодегард и Букайо Сака направиха няколко опита да отбележат, но защитата на Брайтън и вратарят Вербруген се справиха добре. Сака опита късмета си от пряк свободен удар, но стената на Брайтън блокира топката, а в 12-ата минута имаше съмнения за игра с ръка в наказателното поле от играч на Брайтън, но съдията не отсъди нарушение.

В 14-ата минута Брайтън успя да създаде сериозна опасност след центриране от Педро, което доведе до удар с глава на Минтех. Вратарят на Арсенал, Давид Рая, обаче се намеси отлично и спаси удара.

В 27-ата минута Арсенал предприе контраатака. Кай Хаверц получи хитра извеждаща топка, която го постави в обещаваща позиция. Въпреки това, защитниците на Брайтън бяха внимателни и навреме се намесиха, предотвратявайки потенциалната опасност.

Само една минута по-късно Жоао Педро направи опит да навлезе в наказателното поле и изпрати пас по земя, но защитата на Арсенал беше готова и блокира подаването.

Арсенал наруши затишието, което се бе настанило на терена, след като в 38 минута, Кай Хаверц получи прецизно подаване и се устреми към наказателното поле. С чудесна техника и спокойствие, той изпълни брилянтен прехвърлящ удар над вратаря, който бе излязъл напред, и топката се приземи в празната мрежа за 1:0.

В добавеното време Леандро Тросар отправи удар от границата на наказателното поле, който летеше към долния ляв ъгъл на вратата. Вратарят на Брайтън, Вербруген, обаче направи отлично спасяване  и предотврати втори гол във вратата си.

Второто полувреме започна с много спорна ситуация, Деклан Райс от Арсенал получи втори жълт картон и бе изгонен, оставяйки отбора си с 10 човека. Първи червен картон в кариерата на Деклан Райс в неговия мач номер 299. 

Брайтън моментално се възползва от численото си предимство и изравнява резутата, след като Жоао Педро стигна от отбита топка в наказателното поле и с прецизен удар в средата на вратата направи резултата 1:1. 

В 75-ата минута Кай Хаверц имаше шанс да възстанови преднината на Арсенал след самостоятелен пробив в наказателното поле, но ударът му в долния десен ъгъл бе брилянтно спасен от вратаря на  Вербруген. В добавка, Букайо Сака опита да се възползва от отбитата топка, но ударът му бе блокиран от защитата на Брайтън.

9 минути преди края на редовното време Жоржиньо Рютер опита да отбележи от средно разстояние, след като пое отбита топка в наказателното поле. Ударът му обаче беше неточен и премина високо над напречната греда, пропускайки възможността да даде преднина на Брайтън.

Gulliver/GettyImages
21 снимки

 

FT! АРСЕНАЛ - БРАЙТЪН 1:1

1:0 Хаверц 38'

1:1 Педро 58'

Рефер: Кавана К.

Стадион: Емирейтс Стейдиъм

Арсенал

Стартов състав: Рая Д. (вратар), Габриел, Йодегард М. (капитан), Партей Т., Райс Д., Сака Б., Салиба У., Тимбер Ю., Тросар Л., Уайт Б., Хаверц К.

Мениджър: Микел Артета

Брайтън

Стартов състав: Вербруген Б. (вратар), Балеба К., ван Хеке Ж. П., Дънк Л., Жоао Педро, Милнър Дж., Минте Я., Митома К., Уелбек Д., Фелтман Й., Хиншълууд Дж.

Мениджър: Фабиан Хюрцелер