Отборът на Манчестър Юнайтед не успя да победи Арсенал в голямото дерби на 7-ия кръг във Висшата лига. Двубоят на "Олд Трафорд", който превърна таланта на лондончани Букайо Сака в най-младия титуляр в историята на класическото съперничество, приключи без победител при 1:1. В края на първото полувреме Скот Мактоминей даде аванс на "червените дяволи", ала грешка на Аксел Туанзебе след паузата позволи на Пиер-Емерик Обамеянг да вкара поредния си гол. Габонецът стана първият играч със 7 гола в откриващите си 7 мача през сезон след Денис Бергкамп през 1997/1998.

Първото полувреме в никакъв случай не беше лишено от динамика, ала чистите положения не бяха много. Двата отбора след първи 20-ина минути на опознаване значително изостриха играта, като фауловете започнаха да валят по всяка точка на терена. Реферът Кевин Френд на няколко пъти имаше разговори със състезатели на двата отбора, но скоро прибегна до картоните.

Първият голям шанс в срещата се откри пред Юнайтед в 29-ата минута. Тогава трио играчи на „червените дяволи” направиха „сандвич” на Гендузи, който загуби топката в центъра до тъчлинията. С мъничко късмет тя остана във владение на Андреас Перейра, който напредна добре и при границата на наказателното поле излъга Сократис, за да стреля към долния ляв ъгъл. Шутът беше с по-слабия ляв крак за бразилеца и това си пролича, тъй като Лено имаше време да направи спасяване.

В края на първата част изведнъж последва своеобразно отпушване. В 43-ата минута грешка на Гендузи в центъра позволи на Погба да изведе Рашфорд на скорост. Последният изпусна момента за стрелба, а после и хлъзгавия терен го довърши. Секунди по-късно Давид де Хеа трябваше да прави двойно спасяване. Перейра се подхлъзна в собствената половина, а Сака пое топката и се устреми напред. Последва шут през човек, който Де Хеа с една ръка изби вляво. Гендузи дотича за добавка, ала испанският страж се бе изправил, за да избие в корнер.

Именно този корнер за Арсенал доведе до контраатаката, чрез която домакините откриха. В 45-ата минута Даниел Джеймс получи кълбото с огромно пространство отдясно,  напредна отлично и центрира съвсем леко по-дълго от нужното за Рашфорд. Последният все пак стигна топката в наказателното поле и се видя принуден да я вади към дъгата. Там Мактоминей я овладя и от място с кинжален шут под гредата откри – 1:1.

Второто полувреме започна в същия стил, а когато Юнайтед допусна фатална грешка пред собственото си наказателно поле дори огромната грешка на съдиите не помогна. Туанзебе лековато подари топката на Сака в опит да подаде на Линдельоф, а дебютантът в дербито изведе Обамеянг сам срещу вратаря. Габонецът технично прати топката в мрежата, а после се удиви при вдигнатия флаг за засада. Повторенията показаха колко сериозен гаф би било отменянето на гола, тъй като Магуайър покриваше Обамеянг с поне 2 метра. ВАР се намеси и Кевин Френд поправи неправдата – 1:1.

Секунди по-късно Сака сам можеше да отбележи след хубав пробив на Чеймбърс отдясно и центриране по тревата. Магуайър се подхлъзна в наказателното и това позволи на топката да стигне до 18-годишния талант, който от 8 метра стреля от движение. Малшансът за младока бе, че кълбото срещна бедрото на Линдельоф и се вдигна над гредата.

След този епизод последваха три добри ситуации за Юнайтед. В 64-ата Пол Погба изпрати фалцов далечен шут на сантиметри в аут покрай левия стълб. Пет минути по-късно Мактоминей пропусна шанса да стане герой. Той се включи от „втора линия” при центриране от ъглов удар на Йънг, което го намери при границата на вратарското поле. Изстрелът на шотландеца беше много мощен, ала и недобре пласиран и кълбото отлетя над гредата.

В 73-ата дори Хари Магуайър опита късмета си с далечен шут от дъгата. Бранителят поостана в предни позиции след провалено центриране от корнер и с плътен удар потърси горния ляв ъгъл. Лено беше на мястото си и с една ръка изби над гредата.

В първата минута от продължението на мача германският страж отново се намеси виртуозно. Мактоминей много хитро си изпроси нарушение за тежко влизане на Давид Луис. Топката беше заложена леко встрани от дъгата, а Рашфорд шутира много добре покрай стената. Лено се разтегна и изби с една ръка, а резервата Грийнууд непохватно се провали при опита за добавка – топката се промъкна между краката му.

Арсенал, ако не друго, удължи серията си без загуба в първенството на 4 мача (3 ремита и 1 победа). С 12 точки тимът излезе 4-и във временното класиране. Юнайтед е 10-и с 9 пункта, като се намира на само 4 над зоната на изпадащите.

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД – АРСЕНАЛ 1:1

1:0 Скот Мактоминей 45'

1:1 Пиер-Емерик Обамеянг 59'

Ман Юнайтед (4-2-3-1): Давид де Хеа – Ашли Йънг /к/, Виктор Линдельоф, Хари Магуайър, Аксел Туанзебе - Скот Мактоминей, Пол Погба – Андреас Перейра (75' - Грийнууд), Джеси Лингард (75' - Фред), Даниел Джеймс – Маркъс Рашфорд;

резерви: Серхио Ромеро; Мейсън Грийнууд, Хуан Мата, Неманя Матич, Фред, Маркос Рохо, Брендън Уилямс.

Мениджър: Оле Гунар Солскяер

Арсенал (4-3-3): Бернд Лено – Калъм Чеймбърс, Сократис Папастатопулос, Давид Луис, Сеад Колашинац – Матео Гендузи, Гранит Джака /к/, Лукас Торейра (55' - Дани Себайос) – Никола Пепе (75' - Нелсън), Пиер-Емерик Обамеянг, Букайо Сака (79' - Уилък);

резерви: Емилиано Мартинес; Роб Холдинг, Ейнсли Мейтланд-Найлс, Габриел Мартинели, Дани Себайос, Рийс Нелсън, Джо Уилък.

Мениджър: Унай Емери

Стадион: „Олд Трафорд” (Манчестър)

Главен съдия: Кевин Френд

------

Най-интересното от мача минута по минута:

90+5' - КРАЙ НА МАЧА.

90+1' - Лено спаси Арсенал! Мактоминей спечели фаул леко встрани от дъгата, а Рашфорд стреля наистина впечатляващо към вратарския ъгъл. Лено се разтегна и изби с една ръка, а при опита за добавка Мейсън Грийнууд комично се размина с топката.

79' - Последна смяна в Арсенал - Букайо Сака напусна за сметка на Уилък.

77' - Жълт картон за Гранит Джака от Арсенал.

75' - Две смени в Юнайтед и една за Арсенал. При домакините в игра се появиха Грийнууд и Фред за сметка на Лингард и Перейра. Сред Арсенал играта напусна Пепе, а неговото място зае Рийс Нелсън.

73' - Какъв шут на Хари Магуайър от дистанция! Бранителят се задържа пред наказателното поле след поредния корнер и получи от Перейра. Английският национал с две докосвания нагласи топката на десния си крак и стреля по диагонала. Лено с една ръка изби топката, която влиташе в близкия му горен ъгъл.

69' - Огромен пропуск на Мактоминей! Ашли Йънг центрира от ъглов удар отляво по атаката, а при далечната греда никой не проследи движението на Мактоминей, който набра скорост и се извиси при границата на вратарското поле. Изстрелът му с глава беше свръхмощен, но и слабо контролиран, затова топката отлетя над гредата.

68' - Жълт картон за Джеси Лингард от Юнайтед.

64' - Погба - на сантиметри! Юнайтед опита атака отляво чред Даниел Джеймс, който опита диагонален шут от около 22 метра. Топката рикошира в тялото на Давид Луис и отскочи към намиращия се около дъгата Погба. Французинът моментално нанесе техничен удар с десния крак, който профуча на сантиметри покрай левия стълб.

60' - О, какъв късмет за Юнайтед, Сака се държи за главата! Калъм Чеймбърс напредна отдясно и съумя да центрира по земята, а пред вратарското поле се подхлъзна защитник на Юнайтед. Това позволи на Сака да стреля необезпокояван от около 8 метра. Топката срещна крака на Линдельоф и мина на сантиметри над гредата.

59' - ГОЛ ЗА АРСЕНАЛ - 1:1! Каква грешка на Туанзебе! Бранителят владеше топката край тъчлинията в близост до пеналта, но вместо да подаде на Линдельоф, намери Букайо Сака. Той моментално комбинира с Обамеянг, който технично промуши топката покрай Де Хеа. Първоначално страничният съдия вдигна фрапиращо флага си за засада, но ВАР се намеси и поправи това, което иначе би било огромна несправедливост.

55' - Първа смяна в Арсенал - Торейра напусна игра, вместо него Дани Себайос.

52' - Обамеянг се измъкна отдясно и центрира много добре към Лукас Торейра, който дори можеше да нанесе воле от 7-8 метра. Уругваецът обаче не осъществи хубав контакт с топката, а крайният резултат не беше изстре. Де Хеа излезе и улови.

46' - НАЧАЛО НА ВТОРОТО ПОЛУВРЕМЕ. Футболистите от Юнайтед подновиха играта от центъра.

45+2' - КРАЙ НА ПЪРВОТО ПОЛУВРЕМЕ.

45' - ГОЛ ЗА ЮНАЙТЕД - 1:0! Контраатака за домакините чрез Даниел Джеймс отдясно, който превзе доста терен и центрира по тревата за Рашфорд, който не успя да стигне навреме до топката, за да нанесе изстрел. Той я овладя до аутлинията в пеналта и даде пас към дъгата. Погба там, умишлено или не съвсем пропусна топката, Мактоминей я овляда, а после шутира покрай Джака и заби кълбото под сглобката. Лено беше просто зрител.

44' - Голяма грешка на Перейра и двойно спасяване от Де Хеа! Андреас Перейра се подхлъзна в собствената половина, а Сака пое топката и се устреми напред. В наказателното той шутира покрай защитник, а Де Хеа изби. Гендузи дотича и опита добавка, но испанецът се беше изправил, за да спаси отново.

43' - Отличен шанс за Юнайтед! Пол Погба отне топката от Гендузи в центъра и моментално с пас напред изведе Маркъс Рашфорд. Сократис застигна нападателя, който изпусна мига за стрелба, а когато опита шут, се хлъзна и не направи хубав контакт с топката.

41' - Поредният жълт картон от началото на мача, той отива за капитана на Юнайтед Ашли Йънг. С брутално замахване той удари през краката Матео Гендузи.

32' - Жълт картон за Андреас Перейра от Юнайтед след зверски шпагат в краката на Гендузи.

30' - Опит на Букайо Сака от дистанция да стеря от дистанция, топката отлетя високо над целта. Дотук Де Хеа не е правил нито едно спасяване.

29' - Първи голям шанс в мача, той бе в полза на Юнайтед! Трима играчи на Юнайтед атакуваха Гендузи в средата на терена и му отнеха до тъчлинията. Топката с мъничко късмет попадна у Андреас Перейра, който напредна мощно. Бразилецът показа хубави финтове, за да елиминира Сократис, след което шутира с по-слабия си ляв крак. Бернд Лено с чудесна реакция плонжира вляво и изби.

27' - Жълт картон за Маркъс Рашфорд от Юнайтед, който връхлетя изключително грубо Сократис с шпагат на хлъзгавия терен. За щастие кракът на нападателя не бе вдигнат високо и затова санкцията за Рашфорд не беше по-сериозна.

20' - Защитата на Юнайтед не се справи съвсем със задачата да изчисти топката след корнер за Арсенал. Кълбото се оказа отляво у Давид Луис, който центрира доста добре към далечната греда. Няколко сантиметра не стигнаха на Обамеянг да отиграе с глава, центрирането беше съвсем малко по-високо, отколкото бе нужно.

Юнайтед постепенно наложи волята си в центъра на терена след по-активните първи минути за Арсенал. Тимът на Унай Емери като че ли все по-плътно се прибира около вратата на Бернд Лено. Дотук обаче чистите положения липсват.

10' - Жълт картон за Калъм Чеймбърс от Арсенал, който определено ще има трудна вечер срещу Даниел Джеймс.

9' - Корнерът за Юнайтед също доведе до напрежение. Хари Магуайър категорично спечели високата топка срещу Давид Луис и опита да свали към вратарското поле. Там няколко играчи на Арсенал се разминаха, ала и Рашфорд не очакваше кълбото да стигне до него. След рикошет в нападателя играта се поднови с аут.

8' - Отличен извеждащ пас за Даниел Джеймс отляво. Уелсецът нахлу на скорост в наказателното поле и опита ниско центриране. Матео Гендузи с хубав шпагат изчисти в корнер.

Доста динамични първи минути на срещата. Арсенал на няколко пъти опита диагонални подавания да разкъса защитата на на Юнайтед. Домакините все още не показват по-отчетлив почерк.

НАЧАЛО НА МАЧА. Първият удар по топката беше за гостите от Арсенал.

Още веднъж стартовите състави на двата отбора: