Жозе Моуриньо, Юрген Клоп, Антонио Конте и Пеп Гуардиола връхлетяха във Висшата лига като урагани, където със заредени оръжия ги очакваха Арсен Венгер и Маурисио Почетино.

Топ мениджърите в Англия кръстосаха шпаги и доказаха защо Висшата лига е едно от най-добрите първенства в света.

Нека обаче погледнем какво се крие зад стремежите на тези треньори и техните отбори.

Тактика

Ако правиш промяна в стила на игра на даден отбор и това не проработи, може да попаднеш под голямо напрежение. Опитите на Луис ван Гаал Манчестър Юнайтед да промени играта на отбора през миналия сезон се оказаха неуспешни. Промяната в схемата на Челси обаче, се оказа "златна мина". Антонио Конте удари джакпота с формацията 3-4-2-1 и превърна играта на "сините" в шедьовъра на съвременната Висша лига. Не само това. Той вдъхна живот в много от играчите, които изглеждаха изтощени под ръководството на Жозе Моуриньо.

От друга страна Юрген Клоп вдъхна живот на целия Ливърпул и го направи отбора, чиито мачове не са за изпускане. С енергията и агресивния стил на игра, които играчите на "мърсисайдци" демонстрират, те определено накараха всеки клуб в първенството да трепери преди срещата с тях. Ливърпул заслужава да постигне големи неща отново, но може ли Клоп да намери правилния път, когато нещата не вървят по план? Липсата на чисти мрежи е проблем, с който германецът ще трябва да се справи, ако иска отборът му да докосне титлата в Премиършип за първи път от 26 години насам.

Пеп Гуардиола се опита да приложи своите виждания и върху Манчестър Сити, а 10-те победи от началото на сезона го наредиха на опашката за титлата през този сезон.
Но с течение на кампанията, испанецът разбра, че във Висшата лига в битката има много участници и ще има нужда от малко по-различен план, за да успее, както го направи с Барселона и Байерн Мюнхен. Колкото повече време минава, толкова по-голяма грешка изглежда отпращането на вратаря Джо Харт за сметка на Клаудио Браво.

Арсенал за първи път от години наистина изглежда конкуентоспособен на останалите топ отбори. Тимът е наслада за окото, а някои от попаденията, които играчите вкарват са истински произведения на изкуството. Нещото което като че ли никога не достига на "топчиите" обаче е психиката. Спортно-технически "артилеристите" стоят добре на терена, но опре ли се до ментална битка, отборът винаги се оказва губещ.

Маурисио Почетино превърна градския съперник на "топчиите" Тотнъм в поредната заплаха за титлата в Премиърлийг. "Шпорите" постигат удивителни резултати през тази кампания. Проблемът на тима обаче е... Хари Кейн. Не защото не се представя добре, напротив, но често се оказва, че англичанинът носи отбора на раменете си. 

Манчестър Юнайтед стартира неубедително под ръководството на Жозе Моуриньо, но в последните мачове отборът изглежда намира своя ритъм. Португалецът привлече Златан Ибрахимович в редиците на "червените дяволи", което се оказа правилна стъпка. В Юнайтед обаче съществува подобен проблем - шведът, често се оказва единственият коз на тима. Въпреки че Пол Погба започна да прилича на себе си, а партньорството му с Ибра започва да изглежда страховито.

Що се отнася до играчите, с отстраняването от игра на Яя Туре Пеп Гуардиола заяви категорично, че дори звездите на отбора няма да бъдат толерирани, ако не се отнасят с уважение. Това от друга страна мотивира котдивоареца, който впечатли още със завръщането си.

Моуриньо пък бе осъден, че привлече арменеца Хенрих Мхитарян за луди пари от Борусия, а не разчиташе на него от началото на сезона, но се оказа, че Специалния има план за играча и го използва по възможно най-добрия начин.

Антонио Конте преобрази Диего Коста, който е в основата на успехите на Челси. Италианецът направи това, което изглеждаше невъзможно. Успя да концентрира Коста върху играта и по някакъв начин успява да задържи вниманието му далеч от глупостите.

В Ливърпул, вратарят Лорис Кариус изглежда получи доверието на Клоп по-рано отколкото трябва, но все пак германецът имаше смелостта да направи промяна, когато нещата започнаха да се разпадат. Още през изминалия сезон, там се забеляза ефектът "Клоп" и играчите започнаха да играят доста по-вдъхновено.

Инатът на Венгер за пореден път си казва думата и вече никой не е убеден, че това е за добро. Вижданията му, че клубните ценности са по-важни от парите, могат да му изиграят лоша шега, оставяйки тима без двете му големи звезди Алексис Санчес и Месут Йозил.

Привличането на Муса Сисоко в Тотнъм се оказа не толкова положително, колкото изглеждаше. Почетино и Сисоко изглежда още не могат да ннамерят общ език, което усложнява допълнително бледото представяне на играча.

Трансфери

Освен със Сисоко, за Тотнъм нещата не потръгнаха добре и с Винсънт Янсен. Конкуренцията, която Почетино искаше да създаде между него и Кейн не проработи. 22-годишният Янсен има само един гол досега и то от дузпа.

В Юнайтед положението е по-различно. Мхитарян, Ибрахимович и Погба се оказаха правилните трансфери, които липсваха на отбора в предишните сезони.

Нголо Канте започва да се доказва в Челси и първоначалното разочарование от този трансфер избледнява. Трансферът на Давид Луис пък изглеждаше абсурден, но вече нещата започват да придобиват смисъл.

Арсен Венгер се развихри за първи път от доста време на трансферния прозорец, а привличането на Шкодран Мустафи се оказа удар право в десятката. Приносът на германеца се усети още със стъпването му на терена, а партньорството му с Лоран Кошчиелни се оказа повече от печелившо.

Ливърпул определно имаше нужда от нов вратар, но започват да изникват въпроси дали Клоп е привлякъл правилния. За друг трансфер обаче няма никакви съмнения - този на Садио Мане. Нападателят блесна с фланелката на "мърсисайдци", а липсата му по време на турнира за Купата на африканските нации може да се окаже решаваща за плановете на отбора за титлата.

Гуардиола не сгреши с привличането на Илкай Гюндоган, но плановете му занапред малко се объркаха след контузията на играча. Младокът Лерой Сане пък започна да показва потенциала си.

Проблеми

Конте: Контузия на Коста може да сложи край на амбициите на тима, защото реален заместник за неговата позиция няма.

Клоп: Продължителната липса на Филипе Коутиньо, в комбинация с допускането на попадения може да се окажат пречупната точка за Ливърпул.

Гуардиола: Владеенето на топката не е гаранция за успех. "Гражданите" имат нужда от повече изобретателност, в противен случай рискуват да загубят идентичността си.

Венгер: Изграждането на психиката на играчите, остава основното нещо, върху което Венгер трябва да работи.

Почетино: Играчите трябва да поработят малко повече върху индивидуалните качества.

Моуриньо: Въпросът с играта на Уейн Рууни все още не е приключен, а Моуриньо трябва да вземе решение, каква ще бъде ролята на играча занапред.