Наставникът на Арсенал Унай Емери най-сетне разкри поне малка част от мотивите си за отношението към най-скъпоплатения си футболист Месут Йозил. Испанецът намекна, че оставя германеца на резервната скамейка с цел да получи определена реакция от него.

Точно преди година бившият ас на Реал Мадрид парафира нов договор с „топчиите”, по силата на който получава по 350 хиляди паунда на седмица. Предвид крупната заплата от него се очаква много повече, отколкото той успя да покаже през настоящата кампания. Йозил има едва 16 мача във всички турнири, като е отбелязал 4 гола и е дал 2 асистенции за своите 1122 игрови минути.

Говори се, че клубът в момента не би имал нищо против да продаде Йозил, който си остава третият най-скъп входящ трансфер в историята на „артилеристите” (след Пиер-Емерик Обамеянг и Александър Лаказет). На места дори се появиха информации, че китайски клуб е готов да плати сериозна трансферна сума. По-малко вероятно е да видим Йозил преотстъпен в Интер, който също проявява апетити.

На този етап Емери избягва да сподели конкретните си планове във връзка с плеймейкъра, ала поне разкри част от мотивите зад своите действия спрямо него. „В определени моменти трябва да провокираш противопоставяне с футболистите”, коментира Емери. „От тези търкания може да извлечеш нещо повече от тях, нещо, което да им дойде отвътре. Може би по-ясно осъзнаване на амбициите или може дори оплакване. Едно оплакване по отношение на отбора може да бъде позитивно”, додаде многозначително наставникът.

Думите на испанеца със сигурност са добре дошли за критиците на играча, който често бива упрекван, че играе без желание. Емери така и не поясни дали не визира проблем с мотивацията на своята звезда.

От началото на календарната 2019 година 30-годишният Йозил няма записана дори секунда футбол в официиален мач.