След загуба и две поредни равенства във Висшата лига Арсенал се върна на верния път. В 18-ия кръг хората на Арсен Венгер имаха пълно превъзходство срещу гостуващия Нюкасъл, но го победиха само с 1:0. Разликата дойде от изумително попадение на Месут Йозил, който се разписа преди почивката. „Топчиите” със сигурност заслужаваха доста по-изразителен успех, ала срещу себе си имаха изигралия почти перфектни 90 минути вратар Роб Елиът.

Гостите бяха наясно, че ги чака много тежък следобед на „Емиратс” и още в 4-ата минута получих първите си уверения по въпроса. Александър Лаказет беше изпуснат на чудесна позиция в пеналта, като вратарят Роб Елиът скъси навреме дистанцията, за да спаси.

В 13-ата като по чудо „артилеристите” вече не водеха в резултата. Домакините изградиха една от марковите си атаки, топката преми на през Йозил и така Алексис Санчес получи шанс да отбележи. Изстрелът на чилиеца от около 14-15 метра прелетя над гредата. Само секунди по-късно младокът Ейнсли Мейтланд-Найлс беше на сантиметри да порази целта с топовен шут, който премина покрай десния стълб.

Логичноото се случи малко след средата на полувремето. Защитата на Нюкасъл не успя да изчисти топката след изстрел на Алексис, а кълбото се вдигна високо и тръгна да пада в зоната зад точката на дузпата. Йозил дори не се поколеба, а моментално шутира от воле по диагонала, забучвайки кълбото право под гредата – 1:0.

В 38-ата минута домакините заслужаваха да водят с повече. Йозил осъществи чудесен набег към вратата и излезе сам срещу вратаря, който излезе навременно, за да предотврати опасността.

След почивката се забеляза активизация в редиците на „свраките”, които имаха няколко нелоши ситуации само в рамките на секунди. В 56-ата минута първо Лаказет пропусна чиста ситуация за „топчиите”, а после дойдоха положенията за Нюкасъл. Мат Ричи се озова на добра позиция пред наказателното поле и натисна спусъка, шутирайки над гредата. Далеч по-добре се справи в 58-ата Джейкъб Мърфи, който предизвика чудесно спасяване от Петър Чех.

В 66-ата Алекс Иуоби почти отбеляза за Арсенал. Нигерийският национал получи топката в непосредствена близост и отправи шут, който във всеки друг случай щеше да бъде гол, но Роб Елиът отвърна с феноменално спасяване.

Четвърт час преди края Джак Уилшър имаше всички предпоставки да ликвидира интригата. Оливие Жиру създаде ситуацията за английския футболист, като отново Елиът обра овациите с невероятна намеса.

В 79-ата минута само мъничко късмет не стигна на „свраките” за изравняването. Хоселу нанесе силен шут от 20-ина метра, а топката рикошира сериозно от тялото на Лоран Кошчелни. Петър Чех щеше да е безпомощен, ако кълбото се бе насочило в очертанията на вратата, но то премина покрай страничната греда.

Победата позволи на Арсенал да се върне поне временно в топ 4 на класирането. С 33 точки лондончани са четвърти, на 5 пункта зад третия Челси.  Нюкасъл регистрира своето 11 поражение в 18 мача и с 15 точки вече е под чертата на 18-а позиция.

Висша лига на Англия, 18-и кръг, резултати от събота:

Лестър - Кристъл Палас 0:3

Брайтън - Бърнли 0:0

Челси - Саутхемптън 1:0

Уотфорд - Хъдърсфийлд 1:4

Арсенал - Нюкасъл 1:0

Стоук Сити - Уест Хем 0:3