Нюкасъл Юнайтед победи с минималното 1:0 като домакин вицешампиона Арсенал в сблъсък от 11-ия кръг на английската Висша лига в събота вечер. Единственото попадение реализира Антъни Гордън в 64-ата минута, което обаче породи огромни полемики дали изобщо е трябвало да бъде зачетено.

След центриране отдясно, топката почти напусна пределите на терена, но в крайна играч на домакините успя да я запази в игра. Последва подаване към Жоелинтон в пенталта, той не успя да отправи удар с глава, но събори Габриел Магаляеш. След като топката се отклони от Жоелинтон, тя попадна в Антъни Гордън, който от два метра я прати безпроблемно в мрежата.

Голът обаче бе разглеждан дълго за три различни неща със системата за видеоповторения – дали топката е илязла с целия си обем извън очертанията топка преди центрирането на Джо Уилок, за засада на самия Гордън, каквато обаче нямаше, както и за нарушение на Жоелинтон срещу Габриел Магаляеш.

В крайна сметка голът бе зачетен, а това не се хареса на мениджъра на „артилеристите“ Микел Артета, който на пресконференцията си след двубоя изрази своето разочарование.

„Как може да признаят този гол? Това е невероятно, направо ме е срам. Абсолютен позор е, че признаха този гол. Това не е гол по много причини, просто не е гол. Толкова е трудно да се играе на това ниво, затова е срамно да бъде признат такъв гол“, заяви Артета.

Вижте ситуацията с дискусионния гол в прикаченото видео.