Мениджърът на Арсенал Унай Емери съвсем заслужено получи поредната си доза похвали след продължаващата позитивна серия на отбора. Две от легендарните имена, свързани с историята на клуба – Иън Райт и Мартин Киоун обявиха, че поне в едно отношение испанският тактик се е показал като по-добър от именития си предшественик Арсен Венгер.

„Топчиите” се намират в серия от 21 поредни срещи без поражение, а едва ли някой очакваше подобно нещо след старта на сезона, който донесе загуби от Манчестър Сити и Челси в 2 поредни кръга. Сега са налице всички предпоставки „артилеристите” да удължат силното си представяне срещу противници като Карабах (Лига Европа), Саутхемптън, Тотнъм (наскоро победен с 4:2) и Бърнли.

Според Киоун и Райт, ако трябва да се посочи твърдо един позитив при Емери, то това е умението на наставника да работи със смените. Срещу Хъдърсфийлд през уикенда Арсенал изпитваше големи трудности, но включването на Алекс Иуоби и Хенрих Мхитарян от пейката даде огромен позитивен тласък, а всичко приключи с минимален успех 1:0.

„Той е гений, не се страхува да прави смени”, заяви Райт. „Венгер обикновено правеше смени чак в 70-атаминута, а Емери просто действа.”

„Мисля, че в това отношение той просто е друга класа”, допълни Киоун. „Той разпознава кога има нужда от повече креативност на терена, срещу Хъдърсфийлд искаше Иуоби и Мхитарян в онези тесни пространства.”

„Гендузи по този начин получи своите опции, Арсенал успяваше да напредва в малките пространства, които получаваше, а там Иуоби и Мхитарян показаха своето въображение. Всичко, което беше нужно, бяха смените в отбора, крилата да слизат към центъра и да предлагат нещо повече. Мисля, че той е гений, има такъв нюх към детайла”, добави Киоун.