Носителят на ФА Къп за миналия сезон Арсенал бе детрониран след загуба с минималното 1:0 като гост на Саутхемптън в мач от четвъртия кръг на турнира. Единственото попадение падна в 24-ата минута и бе автогол на защитника на „артилеристите“ Габирел.

Домакините стартираха двубоя по-добре и в самото начало наложиха преса и се настаниха в  половината на своя съперник.

Първата сериозна опасност дойде в 15-ата минута, когато Че Адамс напредна добре, преодоля Габриел и остана очи в очи с Бернд Лено, но немският страж блокира изстрела.

В ответната атака Габриел Мартинели бе изведен сам срещу Фрейзър Фостър, но не успя да намери топката добре и тя не затрудни вратаря.

Gulliver/GettyImages
43 снимки

„Светците“ поведоха в 24-ата минута, след като опит за центриране по земята отдясно на Кайл Уокър-Пийтърс се създаде напрежение в наказателното поле на гостите, топката се докосна до Габриел и мина под плонжа на Лено, за да влезе в мрежата за 1:0.

До края на полувремето домакините продължиха да бъдат по-активния отбор, но не се стигна до нови сериозни опасности пред двамата вратари.

Домакините стартираха силно и втората част, като само четири минути след началото ѝ вратарят Фрейзър Фостър със силен шут изведе Дани Ингс сам срещу Лено, но ударът му срещна гредата, гърбът на вратаря и излезе в корнер.

В 66-ата минута отново „светците“ имаха нова добра ситуация. Че Адамс напредна отляво и даде отличен успореден пас около точката на дузпата, но Тио Уолкът се забави и не успя да нанесе удар.

Минута след това Никола Пепе изведе отлично Един Нкетия в наказателното поле и младокът отправи удар с левия крак, който Фостър спаси.

Лондончани вдигнаха оборотите и започнаха да изглеждат доста по-опасни след 70-ата минута, но така и не успяваха да достигнат до чисти голови ситуации.

Десет минути преди края на редовното време отлична комбинация между Нкетия и Пепе изведе последния сам срещу вратаря, ударът му обаче бе изчистен пред голлинията от Джеймс Уорд-Прауз, а впоследствие се оказа, че е бил и в засада.

В 88-ата минута домакините претендираха за неотсъдена дузпа за нарушение на Роб Холдинг срещу Шейн Лонг, но съдията посочи единствено корнер в тяхна полза. Това бе и последното интересно положение в двубоя.

По този Саутхемптън се класира за следващата фаза на турнира, където ще се изправи срещу победителя от двубоя между Уест Хем и Донкастър Роувърс. Арсенал пък ще насочи усилията си към Висшата лига и Лига Европа.

FT | САТУХЕМПТЪН - АРСЕНАЛ 1:0

1:0 Габриел (автогол) 24' 

Стартови състави на двата отбора: 

САТУХЕМПТЪН:

АРСЕНАЛ: