Старши треньорът на украинския Шахтьор (Донецк) Марино Пушич разказа пред журналистите в Лондон, че са пътували от Киев за гостуването на Арсенал  13 часа, но са с намерението "да се борят, а не да се  оплакват". Срещата от третия кръг на Шампионската лига е тази вечер от 22.00 часа българско време.

Шахтьор (Донецк) е базиран в столицата Киев заради продължаващата военна агресия на Русия срещу Украйна, а за да пристигнат в Лондон играчите е трябвало да пътуват с автобус до Полша, откъдето да хванат полет. Пушич разказа, че са напуснали Киев в петък, спрели са за ден в Лвов, където са направили една тренировка. Оттам през западната граница на Украйна са отишли в полския град Ржежов по обяд в неделя, за да хванат полет за Лондон.

"Това са фактите", каза Пушич. "Ние сме изправени през тази ситуация, не бих казал проблеми, но е нещо странно. Като цяло е невероятно и необичайно за другите отбори как трябва да пътуваме, за да играем тези мачове и то в Шампионската лига".

"Всъщност трябва да кажа, че ние играем всичките си мачове далече от дома, за съжаление. Да, ние пътувахме 13 часа, за да стигнем до Лондон. Това е много време, отнема много енергия. Но в същото време искам да кажа, че сме много мотивиран отбор. Психически сме готови. Така че, въпреки всички тези обстоятелства, не сме дошли тук, за да се оплакваме. Това просто е факт, с който за съжаление се сблъскваме постоянно", казва още наставникът на украинците.

От февруари 2022-а година насам Шахтьор, а и всички отбори от Украйна,  играят мачовете си извън страната заради войната. През този сезон мачовете си в Шампионската лига играят на стадиона на Шалке'04 в германския град Гелзенкирхен.

Шахтьор отива в мача довечера с 1 точка, след като паднаха с 0:3 в Германия от Аталанта (Бергамо). Арсенал е с 4 точки.

"Мисля, че ние сме единственият клуб в света, който е поставен при подобни условия. Нищо не се случва лесно за нас. Но както вече казах, тук сме за състезание и битка, а не за да се  оплакваме", завърши хърватският треньор.

Шахтьор (Донецк) спечели шест от последните седем титли в страната, но в момента е на 4-о място, като са претърпели две загуби в деветте си мача до момента./БТА