Собственикът на Арсенал Стан Крьонке се слави като истински познавач на печелившия бизнес. За последните 10 години той не е инвестирал нито паунд в клуба, въпреки че богатството му се изчислява на 7 милиарда паунда.

Собственикът на артилеристите спазва много строга политика по отношение разходите на собствените си пари в клуба, докато големите съперници на „топчиите“ се възползват от огромни инвестиции от благодетелите си.

Вместо да последва примера богаташите от другите отбори, 71-годишният бизнесмен е ограничил ръководството на Арсенал да използва само парите, които самият клуб печели.

Нежеланието на американския милиардер да направи каквато и да е финансова жертва води до по-голяма загриженост на феновете, че може би изостават от останалите водещи клубове в Премиърлийг.

Според финансов експерт, Арсенал е на пето място по харчове за трансфери в Англия в периода 2008-2017 година. Те са платили 236 милиона паунда за тези години. Тази сума обаче е с 906 милиона пунда по-малко от похарчените от Манчестър Сити, които са следвани от Манчестър Юнайтед (528 милиона паунда), Челси (393 милиона паунда) и Ливърпул (351 милиона паунда).

Бизнесмоделът на Арсенал обаче означава, че независимо от останалите клубове във Висшата лига, техните разходи изцяло са финансирани от собствени приходи – телевизионни права, спонсорски и маркетингови договори, парични наградни фондове. 

В пълен контраст с политиката на Арсенал, собствениците на Манчестър Сити от Абу Даби официално са пръснали 1.275 милиарда паунда за същия период. Това сочат последните информации от Football Leaks, като се предполага, че сумата дори може да бъде много по-голяма.

Роман Абрамович кихна 520 милиона паунда, харчейки покрай Челси, а семейство Глейзър вложи 318 милиона паунда в Манчестър Юнайтед, докато босовете на Ливърпул - 257 милиона паунда.

В същото време Джо Люис е похарчил само 14 милиона паунда от собствените си средства, финансирайки Тотнъм.