През цялата минала седмица преди мача с Кардиф, медиите в Англия изграждаха какви ли не хвалебствия за един евентуален тандем между Александър Лаказет и Пиер-Емерик Обамеянг в нападението на Арсенал. Унай Емери сякаш се вслуша в гласа на журналистите и реши, че това ще бъде неговото нападателно дуо срещу бойкия уелски тим.

При днешния успех над Кардиф (3:2) тандемът Лаказет-Обамеянг заблестя с пълна сила, след като французинът започна като титуляр за първи път през сезона. Да, Арсенал отново изглеждаше пропусклив в отбрана, но е факт, че този отбор може да вкарва много голове - от началото на кампанията лондочани са се реализирали 8 и са допуснали 8 попадения в четири срещи.
 
Основна заслуга за успеха над новака имаха попаденията именно на Обамеянг и Лаказет.

Това е третият път, в който и двамата се разписват в един мач - и при трите случая "топчиите" взимат трите точки. Първият път е при успеха над Стоук с 3:0 през април 2018 г. (Обамеянг вкарва два, а Лаказет веднъж), както и при 5:0 над Бърнли през май тази година (Обамеянг - два, а Лаказет веднъж).

Срещата бе белязана и от наистина силната игра на "деветката" Лаказет, който освен гола, успя да направи и една асистенция - именно за своя колега Обамеянг, когато резултатът стана 1:2 за Арсенал. 

Комбинацията с Обамеянг на фланга, влизащ навътре към центъра и дриблиращ към наказателното поле, а Лаказет на върха на атаката, носи позитиви. Габонецът може да стреля по диагонал със силния си десен крак, а Лаказет да му я сваля. Голът на Обамеянг бе 150-ти в неговата професионална кариера.

Физичeски мощният Алекс Лаказет може да печели единоборства, но и да се движи много между линиите, както и между бековете и централните бранители на съперника.

Франкофонската нападателна двойка в атака тепърва трябва да прави разликата за Арсенал. Унай Емери ѝ вярва.