Ливърпул разпиля с 4:0 гостуващия Арсенал в дербито на 13-ия кръг във Висшата лига на Англия. Мърсисайдци бяха далеч по-силният отбор в срещата и реагираха с победа след първата загуба през сезона, допусната преди националната пауза и спряха серията от 10 поредни мача без загуба за Арсенал във всички надпревари.

Двамата мениджъри Юрген Клоп и Микел Артета влязоха в сериозен вербален спор край тъчлинията след половин час игра поради решение на рефера Майкъл Оливър, след което дойдоха всички голове на домакините. Първо Садио Мане се разписа в 39-ата и даде тон за успеха на Ливърпул, а в 52-ата минута Диого Жота удвои актива за домакините. Мохамед Салах вкара 13-ия си гол във Висшата лига в 74-ата, а три по-късно влезлият като резерви секунди преди гола - Такуми Минамино, оформи крайното 4:0 на "Анфийлд". Безспорен факт е, че вратарят на "артилеристите" Аарън Рамсдейл направи страхотен мач и спаси една дузина ситуации, но не успя да бъде напълно безгрешен в хода на целия двубой.

Успехът върна Ливърпул на второто място с 25 точки, на четири зад лидера Челси и на две пред третия и четвъртия Манчестър Сити и Уест Хем, но и двата отбора са с мач по-малко спрямо „червените”.

Ливърпул - Арсенал

източник: sofascore.com


Напълно очаквано срещата на "Анфийлд" стартира в бясно темпо от двата отбора, а първата възможност бе за домакините. В петата минута бранителят на Арсенал Бен Уайт тръгна да изнася прекалено амбициозно топката, а Тиаго Алкантара му отне още в половината на "артилеристите". Той видя Мохамед Салах, който обаче бе обграден от трима футболисти на лондончан, докато ударът му също така бе и неточен.

В 16-ата минута Лаказет даде вдясно за Такехиро Томиясо, който центрира много добре в наказателното поле на домакините за Букайо Сака. Англичанинът отправи удар с глава, но Окслейд-Чембърлейн го блокира преди да трябваше Алисон Бекер да се намесва. В 29-ата минута като по чудо Ливърпул не поведе в резултата. Александър-Арнолд центрира отдясно, а Тиаго Алкантара шутира от въздуха с левия крак, но Рамсдейл отрази. Садио Мане опита да добави, но вратарят на лондончани се намеси отново.

58 снимки

След 30 минути игра Садио Мане и Томиясо влязоха в единоборство, а Микел Артета поиска обяснение от реферите защо няма нарушение по емоционален начин. Това не се хареса на Юрген Клоп и щабът му, като те се нахвърлиха срещу този на "артилерисите" и двамата треньори едва бяха укротени да не стигнат до физическа саморазправа. В крайна сметка реферът Майкъл Оливър им показа жълти картони и играта продължи.

Това амбицира всички фенове на Ливърпул, както и футболистите и те пронизаха своя съперник пет преди края на първата част. Александър-Арнолд центрира от свободен удар за Садио Мане, който с глава матира Рамсдейл за 1:0.

Ливърпул продължи да пресира високо съперника си, докато Арсенал опитваше да изкарва топката по земя от вратаря още. В 50-ата минута Тиаго Алкантара открадна топката и подаде за Окслейд-Чембърлейн стреля, но неточно. Последва подобен опит от Арсенал за изнасяне, а домакините откраднаха топката още в наказателното поле на лондончани, но опитът му не струваше.

Диого Жота обаче порази Арсенал с попадение в 52-ата минута. Локонга сбърка успореден пас пред наказателното поле на неговия отбор и подаеде за Диого Жота. Той финтира Бен Уайт, както и вратарят Рамсдейл и вкара втори гол в срещата.

В 60-ата минута Диого Жота бе много близо до това да вкара втория си гол в срещата, но си пое много дълго топката и Рамсдейл го спря, а в ситуацията двамата получиха сериозни болки заради сблъсъка между двамата. Пет след това отново португалецът Жота имаше възможност да се разпише, но Аарън Рамсдейл направи блестящо спасяване с лявата ръка.

В 73-ата минута "червените" вкараха трети гол във вратата на Арсенал. Диого Жота изведе с глава вляво Садио Мане, който напредна в наказателното поле на "артилеристите" и даде успореден пас за Мохамед Салах, който от чиста позиция не пропусна да се разпише.

Юрген Клоп реши да пусне Такуми Минамино в 76-ата минута, а японецът се разписа 60 секунди след появата си. Домакините организираха поредното си скоростно нападение, след като Салах пусна пас вдясно за Трент Александър-Арнолд. Юношата на клуба подаде успореден пас за Минамино, който отблизо нямаше как да пропусне - 4:0 за Ливърпул.

До края на двубоя Клоп дори пусна младока Тайлър Мортън, който дебютира във Висшата лига на Англия. За Ливърпул предстои визита на Порто в мач от групите на Шампионска лига, докато за Арсенал предстои домакинство на Нюкасъл Юнайтед.


FT  / ЛИВЪРПУЛ - АРСЕНАЛ 4:0

1:0 Садио Мане (39)

2:0 Диого Жота (52)

3:0 Мохамед Салах (74)

4:0 Такуми Минамино (77)

Стартови състави:

Ливърпул: Алисон Бекер - Трент Александър-Арнолд, Жоел Матип, Върджил ван Дайк, Костас Цимикас - Фабиньо, Тиаго, Алекс Окслейд-Чембърлейн - Садио Мане, Мохамед Салах, Диого Жота

Мениджър: Юрген Клоп

Арсенал: Аарън Рамсдейл, Томиазу – Бен Уайт, Габриел Мартинели, Тавареш, Томас Партей, Самби-Локонга, Емил Смит Роу, Букайо Сака, Пиер-Емерик Обамеянг, Александър Лаказет

Мениджър: Микел Артета