Бившият футболен директор на Евертън Марсел Брандс разкри, че шефовете на „карамелите“ са можели да наемат Микел Артета за мениджър на отбора, но са се отказали. Това се е случило точно преди той да поеме Арсенал през 2019. Това бе разкрито от Брандс в интервю за холандски подкаст. Назначаването на Артета за мениджър в Арсенал през сезон 2019-2020 беляза началото на успешен период за „артилеристите“. Изглежда обаче, че Евертън е имал шанса да си осигури услугите му преди преместването му в Лондон.

18 снимки

Брандс, който сега е на ръководна позиция в ПСВ Айндховен, разкри, че е бил голям привърженик на идеята за привличането на Артета като заместник на Марко Силва в Евертън. Размишлявайки върху потенциала на треньора, Брандс изтъкна качествата и треньорския нюх на испанеца, цитирайки обширен разговор в дома на Артета, където е бил силно впечатлен от страстта и подготовката му. По-късно, когато Арсенал нае специалиста отново имаше среща в дома му с шефовете на лондонския клуб, на която те са били изключително впечатлени от работата му. Брандс обаче дава и аргументите си.

"Разбира се, той е и бивш играч. Прекарах цяла вечер в дома му и видях в него идеалния човек за нас. Веднага видях един топ треньор. Тогава той все още беше асистент на Пеп Гуардиола и беше зает с други неща. Но се виждаше, че се превръща в топ треньор. Чувах само положителни неща, също и за времето му в Евертън. След това бях в дома му, за да го изслушам, и тогава се ентусиазирах страшно много. Толкова добре подготвен за играт и със страст за всеки детайл", обясни Марсел Брандс.

Въпреки ентусиазма на Бранд, решението в крайна сметка е било на собственика, който се е колебаел дали да повери мениджърската роля на млад треньор без опит. Брандс изразява разочарование, че Артета е отказал възможността да изслуша презентацията им, като вместо това е предпочел да се стреми към мениджърския пост в Арсенал. Според бившия директор на Евертън Артета би бил идеален избор за дългосрочната визия на "карамелите", въпреки че признава, че младият треньор може би няма да постигне веднага същия успех като по-опитните си колеги. Евертън назначи Карло Анчелоти, който прекара сезон и половина в клуба, преди да се върне в Реал Мадрид през 2021