Арсенал винаги е бил клуб, който мисли в перспектива. Футболистите, които водеше Арсен Венгер по време на 22-годишното си господство, непрекъснато привличаха погледите със своята неопитност, крехка възраст и гигантски потенциал.

Венгер се превърна в символ на това да дава път на млади играчи, които имат всички шансове да пробият в първия отбор на "топчиите". Неговата ера обаче завърши и начело на "топчиите" застана един все още непознат мениджър - Унай Емери.

Сякаш обаче линията за т.нар. „new wave” философия остава. Изненадващо за мнозина Емери заложи на френския дебютант Матео Гендузи още в първия си мач начело на "артилеристите" - и то срещу шампиона на Англия Манчестър Сити. Сериозно предизвикателство за един все още голобрад 19-годишен тийнейджър.

Гендузи се присъедини към състава на Унай Емери през това лято с трансфер от френския Лориен. Той е петата покупка на Арсенал през това лято (с договор до лятото на 2022г.) – след Бернд Лено, Лукас Торейра, Стефан Лихщайнер и Сократис Папастатополус.

Но кой обаче е Матео Гендузи? Той е роден на 14 април 1999г. в 36-хилядното градче Поси в департамента Ил-де-Франс, вблизост до Париж. 19-годишният Гендузи има марокански корени, което наскоро накара наставника на „Африканските лъвове“ Ерве Ренар да изпрати на играча повиквателна за националния отбор на страната. Гендузи обаче е преминал през всички юношески формации на селекцията на Франция и отхвърли предложението, в опит един ден да намери място в състава на двукратния световен шампион.

„Арсенал винаги са били отбор близък до сърцето ми, което ме накара да направя тази крачка“, сподели играчът след подписването на своя четири годишен контракт за 7 млн. евро с „артилеристите“.

Пътят на Матео Гендузи във футболната игра започва в академията на гиганта от Париж – ПСЖ през 2005 година. Още там креативния му поглед и жилава физика (в момента 1, 85 м) обират овациите на фенове и скаути. След 9-годишен престой и няколко повиквателни за националните гарнитури на „петлите“ (2014г.), Гендузи решава да се премести с 500 км на запад в град Лориен, лежащ на Атлантическия океан, тъй като там вижда повече шансове за изява.

Той започва да се състезава във втория отбор на „мерлузите“, а през 2016г. прави и своя официален дебют за първия тим – тогава едва на 17 години.

През миналия сезон Гендузи игра в 21 мача за тима от Лига 2, а постоянните му игри на високо ниво впечатлиха дори наставника на шампиона на Франция – Унай Емери, който моментално реши да го придърпа със себе си в Северен Лондон.

Гендузи е вътрешен халф, който предпочита да се подвизава на позицията дефанзивен полузащитник – с една идея по-близо до защитата. Играта му се отличава с разход на много енергиен запас и интензитет. Умее да прави връзката между двете фази. Изнася плавно и спокойно топката. Не се плаши да влиза в единоборства и сблъсъци един на един. Има хубав отскок и може да печели първи топки.

Той умее да чете играта и вижда добре свободните хора в малко пространство. Все още обаче изглежда тромав, но със сигурност ще му трябва време за адаптация към високото темпо на Висшата лига.

Срещу Манчестър Сити се видя, че Гендузи има какво да учи – най-вече тактически. Той не винаги е на позицията, на която трябва да бъде – при гола на Бернардо Силва през втората част Гендузи остана твърде далеч от наказателното поле, оставяйки огромно пространство за нахлулия в него противников играч. Гендузи сякаш не успява да уплътни свободните зони зад себе си, което позволява на бързи отбори като Сити да се възползват от огромните дупки между линиите. Но това е само началото, а Гендузи има безграничен потенциал, за да се развива в правилната посока.

Един от големите плюсове в играта на тийнейджъра е неговият коефициент на полезно действие. Още в дебютния си сезон в Лига 1 (2016/2017г.) с тима на Лориен Гендузи имаше рейтинг от 91, 2 % точни подавания – върхово постижение за за 17-годишен тогава играч.

Специалистите често го сравняват с един от най-добрите в тази зона на терена – Серхио Бускетс. Сега дойде времето, в което вундеркиндът да докаже качествата си на най-голямата сцена.

Сякаш Емери няма да се откаже да налага Матео Гендузи в първия отбор. Щом го направи още срещу шампиона, срещу отбора, който налага най-убийственото темпо в лигата, значи играчът ще получава шансовете, които са му нужни, за да изпъкне. Дебютът му показа, че той все още има какво да шлайфа в представянето си, но положителните елементи също не трябва да се подминават с лека ръка.

С буйналата си къдрава коса Матео Гендузи притежава визия на траш метъл вокал на банда от 80-те и огромен енергиен запас, за да тича по 90 минути всяка седмица. Висшата лига обогати цветовата си гама с още един футболен диамант.