Мениджърът на Тотнъм Жозе Моуриньо предупреди играчите на тима, че лидерската им позиция  във Висшата лига няма да бъде от значение, когато се изправят срещу Арсенал в неделното дерби на северен Лондон. „Артилеристите“ пък са 14-и, което прави „шпорите“, които са непобедени в последните си шест домакински мача срещу Арсенал, отявлен фаворит.

Моуриньо обаче смята, че формата не е от значение, когато става въпрос за такива мачове.

„Винаги е добър момент и лош момента да се изправя срещу Арсенал и винаги е лош", каза Моуриньо, който никога не е губил домакински мач срещу „артилеристите“ в 10 предишни подобни срещи във всички турнири.

„Винаги е добър момент, защото те мотивира, когато играеш срещу голям клуб. Направих го с Челси и Манчестър Юнайтед, направих го, разбира се, и с Тотнъм, и винаги е добър момент заради съперничеството между двата клуба. Става още по-красиво. И винаги е лош момент, защото те са добър отбор и в тези мачове класирането не казва нищо, предишните резултати не казват нищо“, продължи португалецът.

„Мисля, че всички знаят какво направи Арсенал наскоро. Начинът, по който победиха Челси и Манчестър Сити, за да спечелят ФА Къп, начинът, по който играха в Ливърпул въпреки поражението, начинът, по който победиха Юнайтед на „Олд Трафорд“, начинът, по който обикновено играят срещу топ отборите, броят на играчите, които те използват, когато се защитават, начина, по който действат при бързи контраатаки и бързи преходи. Не мисля, че трябва да [предупредя играчите си], но вероятно ще го направя. Всички знаем, че дербито е голям мач и няма нищо общо с формата. Няма какво да направете, това е Тотнъм срещу Арсенал“, сподели още Моуриньо.

Арсенал само два поредни мача от Висшата лига срещу Тотнъм (през май 1993 година и ноември 2010 година). В момента те заемат 14-а позиция, която е най-ниската такава, когато е изправят срещу „шпорите“ от август 1993 година, когато са били 21-и.

След като спечели първия си мач начело с Моуриньо през юли, португалецът се стреми да стане едва вторият наставник на „шпорите“, спечелил и първите си две срещи срещу Арсенал след Джими Андерсън през сезон 1955/1956.

Рекордът на 57-годишния Моуриньо срещу Арсенал във Висшата лига през цялата му кариера е изключителен, тъй като е претърпял само едно поражение в 17 мача, въпреки че осем от тези срещи са завършили наравно.