Отборът на Арсенал претърпя поредна разочароваща вечер, след като допусна първа домакинска загуба за сезона, с 1:2 от състава на Брайтън в последен мач от 15-тия кръг на Висшата лига. Головете за сензационната победа на „чайките“ отбелязаха Нийл Мопе и Адам Уебстър. Почетното попадение за намиращите се в криза домакини отбеляза Александър Лаказет в началото на второто полувреме.

31 снимки

Гостите започнаха активно двубоя, като в първите минути момчетата на Греъм Потър владееха топката през голяма част от времето. 

Първият шанс в срещата дойде в 10-та минута и беше на сметката на домакините. След разбъркване в наказателното поле Давид Луис отправи удар от границата на наказателното поле, но той беше достатъчно безвреден, за да не затрудни стражът Мат Райън. 

В 18-та минута Аарън Мой навлезе отляво към вратата на Лено и пласира точен удар, който обаче в крайна сметка се оказа лесна плячка за германския страж. 

Само 5 минути по-късно Люис Дънк се извиси най-високо след изпълнение на ъглов удар, но изпълнението му не затрудни Бернд Лено. 

В 26-та минута дойде и най-добрият шанс в двубоя. След нов корнер за гостите топката не беше изчистена добре от Лукас Торейра, след което попадна в краката на Нийл Мопе на задната греда. Французинът стреля успоредно на гол линията, но на задната греда Аарън Коноли се размина на косъм с кълбото. 

Само 2 минути по-късно беше ред на Арсенал за отговор. След многоходова комбинация Александър Лаказет намери Пиер-Емерик Обамеянг на границата на наказателното поле. Габонецът стреля, но ударът премина малко встрани от вратата на Мат Райън. 

Положенията пред Бернд Лено обаче не спираха до тук. В 33-та минута, след бързо изпълнение на фаул, Мопе се оказа на чудесна позиция фринтално срещу вратата, но Лено спаси с вещина с ляввата си ръка. 

В 36-та минута чудесната игра на момчетата на Потър стигнаха до напълно заслужен гол. След изпълнение на корнер и огромно разбъкване централният бранител Адам Уебстер успя да намери пространство и с топовен изстрел от точката на дузпата за 1:0. 

В 41-та минута момчетата на Фреди Люнгберг бяха близо до бързо изравняване. Обамеянг напредна с топката по десния фланг и пласира чудесно центриране на главата на Джо Уилък. Младокът обаче някак не успя да вкара от няколко метра с глава. 

В началото на втората част домакините се активизраха и бързо стигнаха до изравнителен гол. След изпълнение на корнер от страна на влезлия като резерва Никола Пепе Александър Лаказет засече топката на първа греда и стигна до желаното попадение. 

В 61-та минута гостите бяха близо да си възвърнат аванса. След центриране от левия фланг Аарън Мой и Аарън Коноли се опитаха да достигна до подаването, но Бернд Лено някак успя да избие топката в корнер. 

В 80-та минута, след като успяха да овладеят натискът на Арсенал, "чайките" нанесоха решителният си удар. След хубава многоходова атака по левия фланг Аарън Мой успя да пласира перфектно центриране на главата на Нийл Мопе в наказателното поле, който с елегантен удар препарира Бернд Лено за втори път в срещата. 

 

Три минути по-късно Никола Пепе се опита да вземе нещата в свои ръце. Той напредна по десния фланг с индивидуален пробив, навлезе към вратата и пласира удар в близкия ъгъл. Все пак обаче Мат Райън се справи без проблем. 

В 87-та минута натискът на Арсенал произведе отлична възможност за нов изравнителен гол. След центриране на Кийрън Тиърни от левия фланг Габриел Мартинели се оказа на точната позиция, за да отправи хубав удар с глава, но Райън се намеси подобаващо и изби в корнер. 

След този резултат Арсенал едвам се задържа в топ 10 на класирането с едва 19 пункта след 15 изиграни мача. Момчетата на Фреди Люнгберг се намират на цели 10 точки зад четвъртия Челси, докато разликата до 18-тия Евертън е едва 5 точки. 

Арсенал - Брайтън 1:2

Ето и съставите на двата тима: 

Арсенал: Бернд Лено, Ектор Бейерин, Давид Луис, Сократис, Сеад Колашинац, ЛукашТорейра, Гранит Джака, Месут Йозил,  Джо Уилък, Пиер-Емерик Обамеянг, Александър Лаказет;

(Мениджър - Фреди Люнгберг)

Брайтън: Мат Райън, Дейъл Стивънс, Люис Дънк, Адам Уебстер, Дан Бърн, Аарън Мой, Деви Прьопер, Стивън Алзате, Аарън Коноли, Нийл Мопе, Паскал Грос; 

(Мениджър - Греъм Потър)