Шампионът Ливърпул пропусна да вземе точки при визитата си на Арсенал и допусна поражение с 1:2 от „артилеристите” в мач от 36-ия кръг на Премиър лийг. По този начин „артилеристите” записаха ценна победа в борбата си за местата в зона „Европа” и продължават да се опитват да се внедрят сред най-добрите на Острова.

Ван Дайк: Подарихме голове на Арсенал, поемам цялата отговорност

Садио Мане в 20-ата минута даде превес на мърсисайдци, но кошмарни грешки на перфектните през последните два сезона – Върджил ван Дайк и Алисон Бекер, спомогнаха за обрата при домакините. Първо в 32-ата минута Александър Лаказает наказа грешка на Ван Дайк, а Рийс Нелсън в 44-ата, на практика, донесе успеха на домакините.

Това е първата победа на Арсенал над шампиона на Англия от 2015-а година, като "топчиите" обичайно преклоняват глава пред 19-кратния шампион на Англия.

Победата прати Арсенал на 9-ото място с 53 точки, докато Ливърпул е първи от няколко кръга насам и е с 93. Лошото при домакините е, че няма да могат да подобрят рекорда на Манчестър Сити за най-много спечелени точки в един сезон.

60 снимки

Микел Артета прави пет промени в сравнение с дербито на Северен Лондон, което "топчиите" загубиха с 1:2. Роб Холдинг, Седрик Соареш, Рийс Нелсън и Букайо Сако започват от първата минута, а голямата новина е, че голмайсторът на отбора Пиер-Емерик Обамеянг получава явно почивка за полуфинала за ФА Къп срещу Манчестър Сити и е оставен на скамейката за началото.

Две са корекциите, извършени от Юрген Клоп. Младите Къртис Джоунс и Неко Уилямс са заменени от Трент Александър-Арнолд и Алекс Окслейд-Чембърлейн.

Напълно логично отборът-домакин поздрави с шпалир 19-кратния шампион - Ливърпул, при излизането на двата отбора. Срещата започна равностойно, а в 12-ата минута гостите можеха да поведат след груба грешка на вратаря Емилиано Мартинес. Той реши да рита силно напред топката, а Фирмино го пресира. Кълбото се отби в бедрото на бразилеца, а топката се отби в страничния стълб на вратата на "артилеристите". След 20 минути игра Ливърпул поведе в резултата. Тогава Роберто Фирмино видя вляво Андрю Робъртсън. Давид Луис опита да притесни шотландеца, но доста жалко, а №26 на шампиона пусна остър успореден пас към Мане, който с едно докосване прати топката във вратата на Мартинес - 0:1.

В 32-ата минута хората станаха свидетели на причудлива грешка от Ван Дайк. Капитанът в срещата за Ливърпул върна топка към Алисон, след като бе атакуван в гръб от Рийс Нелсън. Пасът не бе добър, а Ван Дайк поиска фаул, който не бе отсъден и Лаказет открадна. Нападателят финтира Алисон и вкара в опразнената врата - 1:1.

В 39-ата минута Робъртсън центрира от корнер за Мане, а сенегалецът се освободи от Торейра и стреля с глава, но ударът му с глава беше доста неточен. В 44-ата минута пък Алисон Бекер сбърка и възможност за втори гол на Арсенал. Бразилецът искаше да подаде вляво за Анди Робъртсън, но Лаказет открадна и центрира за Рийс Нелсън. Той отправи удар с десния крак, който бе неспасяем за стража на гостите и резултатът стана 2:1.

В 45-ата Мане комбинира успоредно на границата на наказателното поле с Осклейд-Чембърлейн. Той стреля с десния крак, но стражът на Арсенал улови.

Втората част стартира със сериозен натиск на Ливърпул. В 53-ата Александър-Арнолд получи отдясно и центрира за Салах. Той си спря топката в наказателното поле и стреля с левия крак, но Мартинес с една ръка изби топката над напречната греда. Шест по-късно Александър-Арнолд центрира пак отдясно, този път за Вайналдум. Нидерландецът изпревари колебливата отбрана на Арсенал и задмина Роб Холдинг, но ударът му с глава беше неточен. В 63-ата пък резервата Минамино получи вляво хубав пас от Садио Мане и стреля диагонално с левия крак, но топката премина встрани от вратата на Мартинес. В 68-ата пък Минамино имаше претенции, че Соареш го задържа в наказателното поле, но реферът Пол Тиърни не отсъди дузпа.

Минута и половина по-късно Мане центрира страхотно за Салах, който отправи удар с глава, но ударът му беше слаб и Мартинес спокойно улови. В 78-ата минута Наби Кейта подаде силно към наказателното поле на Арсенал. Халфът на домакините Гранит Джака прецени да засече топката към вратата си, но Мартинес се намеси и не последва автогол. В 86-ата минута Садио Мане се измъкна от Мейтланд-Найсл след пас на Робъртсън отляво и стреля с левия крак, но топката премина край страничния стълб на Мартинес - аут.

В 90-ата минута Арсенал нанесе третия си удар в мача. Уилок засече центриране на Обамеянг, но изстрелът му премина на сантиметри встрани. В добавеното време Мартинес спаси много опасен изстрел на Александър-Арнолд, след който се получи и рикошет. Това беше и последният интересен момент в срещата, като домакините някак взеха трите точки в срещата.

Арсенал: Мартинес, Холдинг, Луис, Соареш, Торейра, Джака, Тиърни, Пепе, Лаказает, Сака, Нелсън

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Вайналдум, Фабиньо, Окслейд-Чембърлейн, Салах, Фимино, Мане